41 mm en 30 minuts: una intensitat de precipitació molt poc habitual, per Oriol Rodríguez

0
1899

Dilluns vam rebre un aiguat sobtat que, en poc més de mitja hora, va deixar més de 50 mm en alguns barris de la ciutat. Tanta aigua caiguda en tan poca estona va fer créixer les rieres del municipi que van provocar inundacions, sobretot al Baix a Mar i a la resta de la majoria de barris de la part baixa de Badalona.

Segons l’estació meteorològica automàtica que el Servei Meteorològic de Catalunya té ubicada al terrat del Museu, dilluns es van recollir un total de 50,8 mm. D’aquests, 40,5 mm van caure en 30 minuts, 27,6 mm dels quals ho van fer en tan sols 10 minuts. Es va assolir una intensitat màxima de 4,6 mm per minut. Per tant, el més destacable de l’aiguat no va ser tant la quantitat de precipitació acumulada, sinó la intensitat amb la que va ploure.

A banda de la pluja, també va caure calamarsa o pedra petita. A Dalt la Vila es van observar pedres de fins a 1 cm de diàmetre, com també va passar al coll de la Conreria. A molts barris, la calamarsa era de la mida de llenties.

Els llamps també van espantar a més d’un. Segons la Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques del Servei Meteorològic de Catalunya, al nostre municipi hi van caure més d’una seixantena de llamps de núvol a terra. Alguns d’ells van impactar sobre edificis i fins i tot van provocar danys.

Al llarg dels últims anys hi ha hagut alguns episodis semblants, en els quals la intensitat de la precipitació també fou molt elevada. A banda del cas de dilluns, tan sols ha passat quatre vegades més que s’hagin superat els 30 mm de precipitació semihorària màxima registrada per una de les estacions que el Servei Meteorològic de Catalunya té o ha tingut a Badalona:

  • El 8 de setembre de 2005, l’estació del Mas-Ram va registrar una precipitació semihorària de 50,0 mm. En total es van recollir 71,2 mm, amb una intensitat minutal màxima de 3,6 mm.
  • El 3 d’octubre de 2015, l’estació del Museu va registrar una precipitació semihorària de 41,3 mm. En total es van recollir 54,2 mm, amb una intensitat minutal màxima de 3,6 mm.
  • El 24 de setembre de 2002, l’estació del Mas-Ram va registrar una precipitació semihorària de 39,6 mm. En total es van recollir 65,2 mm, amb una intensitat minutal màxima de 3,6 mm.
  • El 14 de setembre de 1999, l’estació del Mas-Ram va registrar una precipitació semihorària de 37,2 mm. En total es van recollir 118,0 mm, amb una intensitat minutal màxima de 2,8 mm.

En tots els casos enumerats hi va haver rierades importants i inundacions a diverses zones de Badalona i Montgat. Per exemple, tant en l’aiguat del 1999 com en el del 2005, a banda de contenidors, l’aigua de les rieres també es van emportar alguns vehicles.

Enguany ja hi ha hagut tres rierades a la ciutat, comptant la de dilluns. La primera va ser el dia 26 de gener. Es van acumular 53,2 mm al Museu, amb una precipitació semihorària màxima de 25,0 mm. L’altra va ser el dia 6 de juny, quan van caure 26,3 mm en poca estona. En aquestes dues ocasions, tot i algunes incidències, la situació no va ser tan extraordinària com ara fa pocs dies.

Per tant, un aiguat com el de dilluns és poc habitual a la ciutat i, per tant, les conseqüències d’una situació d’aquestes característiques tampoc són el pa de cada dia. Cal tenir en compte que Badalona la travessen diverses rieres i torrents. Malgrat que es troben canalitzats i soterrats la majoria d’aquests, quan plou amb una intensitat torrencial l’aigua baixa per on pot i recupera el seu camí natural. Res té a veure amb el fet que els embornals estiguin nets: amb una pluja excepcional sempre hi haurà conseqüències.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom