Aquesta setmana parlem amb Francesc Palacio, viquipedista badaloní

0
1751

Vikipèdia, l’enciclopèdia social que es consulta a la xarxa, ha complert aquest any els 15 anys. La Viquipèdia catalana és una de les més actives que hi ha al món. A la Viquièdia podem trobar un gran nombre d’articles sobre Badalona. Aquesta setmana hem conversat amb el badaloní Francesc Palacio que acostuma a escriure articles a la Viquipèdia, és a dir que és un viquipedista.

 

“Tot contingut publicat a la Viquipèdia és controlat per tota la comunitat viquipedista”

Les teves entrades a la Viquipèdia se centren en Badalona, perquè vas decidir començar a escriure sobre la ciutat?

Bé, si calculés les meves entrades per sectors, probablement les més nombroses siguin les de Badalona, per una banda, i la de religiosos (normalment bisbes històrics, etc.) per una altra; són temes que no tenen res a veure l’un amb l’altre amb el que es comprova que a Viquipèdia es pot escriure sobre qualsevol cosa. Pel que fa a Badalona, sóc un enamorat de la ciutat i de la seva història, quan vaig començar a escriure a Viquipèdia vaig crear l’article del meu barri, Sant Crist de Can Cabanyes, i des d’aleshores, doncs no he parat de crear i millorar articles.

Quins són els temes més destacats que has escrit?

Doncs, si ho centro en l’àmbit de Badalona, probablement hi ha molt d’article biogràfic, algun també d’històric, d’entitats, però sobretot personalitats de la ciutat. Per exemple, em vaig entestar molt en fer els articles de tots els alcaldes que trobés i a dia d’avui, dels que he trobat, molts ja estan fets. També de manera sistemàtica, es van anar creant els dels barris de la ciutat, els parcs, etc. D’altres àmbits, com deia en la pregunta anterior, he fet articles sobre bisbes i altres religiosos. Per què? No hi tenia cap raó en especial la veritat, va ser a partir d’un dia millorant l’article de Lluís I d’Espanya que vaig crear dos religiosos que apareixien citats i des d’ençà aleshores vaig continuar. Finalment, un altre tema, encara que en menor quantitat, han estat membres de famílies nobles, siguin catalans, com els Gualbes, o castellans, com els Fernández de Córdoba.

Amb quina freqüència hi escrius?

Hi dedico estones lliures. En tot cas, acostumo a passar cada dia per Viquipèdia, ni que sigui per mirar el llistat d’articles que segueixo per si hi hagut algun canvi, i puc fer alguna petita correcció, però, per exemple, no creo un article cada dia. Si un dia en concret considero que tinc temps puc dedicar-me a buscar algun tema sobre -del qual normalment en surt un article breu- el que volia escriure em poso a cercar-ne informació. Altres articles que poden ser més extensos -sigui crear-ne un de nou com millorar-ne existents- requereixen més temps i no s’escriuen de cop. Bé es pot crear un article breu al començament i anar engrossint-lo o bé anar escrivint a l’espai de proves que té cada usuari i després passar a crear/millor l’article en qüestió.

Com esculls la informació que publiques sobre Badalona?

En primer lloc hi ha la bibliografia clàssica: llibres, publicacions i revistes, principalment les del museu, però de l’altra també hi ha la premsa local, un tema una mica espinós, perquè si bé temes generals o que han tingut més ressò mediàtic més enllà de Badalona se’ls pot crear un article on s’incloguin fonts de premsa local, en el cas de temes molt locals és més difícil. Per exemple, l’únic article que a mi m’han esborrat va ser el d’un programa satíric que va aparèixer a la ciutat fa uns anys, Badalònia. El problema: només va tenir ressò a la premsa local i per aquesta raó no va rebre suport per ser mantingut a Viquipèdia. En canvi, l’article de l’alcalde Pere Vehils, que el vaig fer amb un article d’Isidre Sabater aparegut a El Eco de Badalona el 1935 sí s’ha pogut mantenir, és clar que cal tenir en compte que estem parlant d’un personatge històric. Seguint amb el fil anterior, altres fonts són també webs, sigui de l’Ajuntament, del museu o les d’entitats, però principalment la de l’Ajuntament.

I d’on treus les dades perquè siguin fiables?

Continuant amb el que deia a la pregunta anterior, tot llibre, revista publicada de forma ‘oficial’, per dir-ho d’alguna forma, sigui per una editorial, uns ens públic, etc. és fiable. Si ho centrem a la premsa, és clar que la local també fiable! però el problema es quan es tracten temes molts locals amb poc ressò i que no n’han tingut més enllà de la localitat en qüestió. I pel que fa a les webs, són fiables aquelles que siguin d’institucions, entitats, empreses, o bé webs que rebin el seu suport, mentre que no es consideren fiables blogs o similars. Així, el blog de Badalona Recuerdos, que malgrat tenir molta informació de gran valor i interessant, no ens serveix de font.

Una font potser un mitjà de comunicació, com per exemple el TOT?

El TOT és una font fiable per tractar de Badalona, com he dit abans, el problema no és la publicació en sí, sinó el tema en qüestió i la cobertura mediàtica que ha rebut. L’exemple d’abans, potser si Badalònia hagués tingut un article en un diari o revista de ressò a nivell català, com La Vanguardia, El Periódico o El Punt, hauria tingut més números per ser conservat a la Viquipèdia. I confirmo això, perquè moltes vegades he fet servir articles del TOT, de Línia o del Diari de Badalona sense cap mena de problema en articles que ja hi havia referències d’altres capçaleres, sense anar més lluny ho vaig en l’article de l’actual alcaldessa.

Quants badalonins hi contribuïu per fer més grans la Viquipèdia?

No en sé el nombre exacte. Jo n’he arribat a conèixer virtualment tres com a molt, però actius que jo conegui només un. Tot i que s’acostuma a tenir contacte amb altres usuaris, no sempre et pares a mirar d’on és, i de vegades hi ha gent que es manté de forma anònima sense esmentar d’on és.

Algú controla el que escrius?

Bé, tot contingut publicat a la Viquipèdia és controlat per tota la comunitat viquipedista, i també pels lectors és clar, ja que encara que no estiguis registrat pots fer canvis. En el meu cas, jo sóc un usuari autopatrullat, això vol dir que els articles que jo faig o modifico no ha de venir ningú a controlar-los després, perquè se suposa que sóc prou fiable, per dir-ho d’alguna forma. Això no vol dir que pugui tenir alguna errada ortogràfica o de sintaxi a l’hora d’escriure ràpid, o algun any on els números estiguin mal col·locats, i algú que se n’adoni ho pugui corregir, tot i que també hi ha bots que s’encarreguen d’aquesta feina. Òbviament, quan jo faig un article, algú pot venir a ampliar-lo després, això vol dir que modificarà el text que jo he escrit, però això també ho puc fer jo -i de fet ho he fet- amb els articles d’altres usuaris.

La Viquipèdia en català és de les més importants del món, perquè el català és tant actiu a la xarxa?

El català va ser la segona llengua en tenir Viquipèdia! la primera va ser l’anglès és clar. El cert és que pel nombre de parlants que té el català, uns 9 milions, es pot dir que els usuaris de la Viquipèdia són dels més actius, actualment la Viquipèdia té 500.00 articles, una fita que es va assolir fa relativament poc. Un cas similar és el del suec, que a pesar de tenir 10 milions de parlants aproximadament, és la segona llengua en la classificació de viquipèdies amb més de 2.500.000 articles. Així que major nombre de parlants no sempre implica més articles.

Quines entrades estàs preparant i podrem veure properament?

 

Actualment estic fent una mica de buidatge de l’antic butlletí del museu, Amistat, que per sort hi ha penjat a la xarxa, com recentment també ho està la revista Carrer dels Arbres, i del llibre d’història de la premsa badalonina aparegut als anys setanta d’E. García Pons. Però bé, a vegades no tinc una llista o una idea de què vull fer, i a vegades he trobat informació prou completa com per crear un article. En qualsevol cas, probablement un dels articles que crearé pròximament és el de la Cooperativa La Moral i altres articles de publicacions de premsa antigues, a més també seguiré millorant el de l’escut de la ciutat.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom