Badalona se suma al Dia Internacional contra la Mutilació Genital Femenina

0
776

Aquest 6 de febrer, se celebra el Dia Internacional contra la Mutilació Genital Femenina (MGF), una pràctica que vulnera els drets humans de les dones i de les nenes. Amb l’objectiu de potenciar polítiques i accions de prevenció d’aquesta pràctica, l’Ajuntament de Badalona desenvolupa des de l’any 2010 un programa pioner integral de prevenció i atenció a la mutilació genital femenina, en el marc d’un conveni entre Badalona Serveis Assistencials (BSA) i la Fundació Wassu de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Segons les darreres dades extretes del Mapa de Mutilació Genital Femenina a Espanya 2016 (Kaplan i López, 2017), publicat per la Universitat Autònoma de Barcelona, a Badalona resideixen 357 dones procedents dels països on es practica la MGF, d’aquestes, 120 són nenes de 0 a 14 anys. Si bé aquesta pràctica no es realitza a Catalunya, als països d’origen és una pràctica viva.

Les principals nacionalitats a Badalona són: Nigèria (amb un 27% de prevalença de MGF a origen), Gàmbia (76%) i Guinea Conakry (96%). Això no vol dir que totes les dones estiguin mutilades, ni que totes les nenes estiguin en risc de MGF, sinó que són dades a contemplar en la planificació de polítiques i accions per prevenir i atendre les possibles necessitats detectades.

En aquest sentit, el programa compta amb la metodologia desenvolupada per la Fundació Wassu de la Universitat Autònoma de Barcelona, proporcionant formació, eines i suport als i les professionals que treballen directament amb la població diana. L’objectiu és atendre millor la població i prevenir la MGF, a través de l’apoderament de les famílies, perquè siguin elles qui abandonin aquesta pràctica tradicional en algunes cultures. El programa també contempla la prevenció de la cirurgia genital cosmètica, pràctica en augment als quiròfans europeus per raons estètiques i que pot comportar problemes de salut a la llarga.

El Servei de Salut Pública Municipal amb la Fundació Wassu-UAB ofereixen de forma periòdica formació i assessorament als professionals que ho necessitin. Durant aquests anys s’ha treballat amb més de 520 professionals de 10 serveis diferents de la ciutat, s’han realitzat 44 sessions en grups reduïts i s’han organitzat 4 jornades de formació per a professionals, bàsicament de salut i serveis socials d’atenció primària. A més s’ha fet arribar a aquests professionals material útil per aquesta tasca, com manuals, guies, desplegables i l’eina de la carta de compromís preventiu.

Gràcies a la formació hi ha hagut un augment en la detecció, l’atenció i la prevenció de la pràctica. Abans de la formació, la mutilació genital femenina era un tema invisible i, tot i que encara queda molt camí per recórrer, a poc a poc els i les professionals estan incorporant aquesta situació, en el marc de l’educació per a la salut, que ja realitzen. La propera formació es realitzarà el dia 2 de març i està destinada a professionals de la salut.

El Programa de Prevenció i Atenció de la MGF de Badalona ha estat avaluat i proposat com a bona pràctica en el marc de la tesi “Una mirada calidoscòpica sobre la Mutilació Genital Femenina a Catalunya” del Departament d’Antropologia Social i Cultural, defensada el setembre de 2017 per Aina Mangas, tècnica de salut pública del Servei de Salut Municipal. Aquest és l’únic programa sobre el tema avaluat a tota Catalunya, segons Mangas.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom