L’actual situació política marca l’inici de l’Any Pompeu Fabra

0
1375
La directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, ha demanat aquest dimecres que l’Any Fabra sigui un “estímul per enfortir socialment el català i l’aspiració de plenitud de la llengua catalana”. Franquesa ha intervingut en l’acte inaugural de l’Any Pompeu Fabra, ‘Quan arrela el llenguatge clar’, al Teatre Zorrilla. L’esdeveniment també ha servit per fer una defensa del català i de la immersió lingüística a l’escola amb la paraules del president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent. Per la seva part, l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, ha manifestat que “la llengua a la ciutat ha estat una eina imprescindible per la cohesió social i per combatre les desigualtats i oferir l’accés a la llengua catalana”.
L’esdeveniment, amb direcció de Xavier Albertí, director artístic del TNC, ha inaugurat l’Any Fabra 2018, dedicat a commemorar la figura i obra de Fabra amb motiu dels 150 anys del seu naixement i dels 100 anys de la Gramàtica catalana normativa. L’acte ha consistit de diverses lectures de textos sobre Pompeu Fabra per part d’actors i actrius com Marta Angelat, Pere Arquillué, Oriol Genís, Manel Barceló, Carme Sansa, Rosa Cadafalch i Pablo Derqui; d’un monòleg escenificat de Jordi Oriol i d’unes actuacions a càrrec de Cesc Gelabert, Maria Hinojosa i Francisco Poyato.
Sabater critica la censura actual 

L’alcaldessa ha recordat que fa 50 anys l’acte d’homenatge a Pompeu Fabra va estar marcat per la censura de l’època. “No es va poder escoltar el recital de Raimon ni el poema de Salvador Espriu ‘El meu poble i jo'”. “Si repassem mots evidents fa 50 anys com clandestinitat, record de la república i censura també avui dissortadament ens ressonen molt actuals”. En aquest context, Sabater ha indicat que “es troben a faltar personalitats que no poden ser aquí i que voldríem que hi fossin”, ha afegit.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom