Gener
L’any 2024 començava amb onada de contagis per la grip, i molt menys per la Covid. Hi havia saturació als centres sanitaris de la ciutat. En l’àmbit social, l’Ajuntament fa fora de la pensió tres famílies sense llar del barri de la Salut i provocava una forta polèmica. El TOT també es feia ressò d’una crisi de restauració al Port de Badalona, amb el tancament de diversos restaurants. A més, durant tot el gener va ser Nadal a la ciutat, el govern decidia encendre l’arbre del Gorgfins a finals del mes de gener. A més, el Pont del Petroli feia ja 4 anys que estava sense reparar. Aquest gener entrarem en el cinquè any en el mateix estat.

Febrer

Febrer començava amb tragèdia a Badalona. L’esfondrament d’un edifici del carrer Canigó, al Raval, deixava tres veïns morts i una ciutat de dol. L’esfondrament feia saltar l’alarma de l’estat de la resta de comunitats de veïns del mateix carrer i d’Ausiàs March amb múltiples desallotjaments. Gairebé un any després, els veïns de l’edifici on va passar l’esfondrament no han pogut tornar a casa i altres esperen poder rehabilitat casa seva. La polèmica arribava amb la tria del disseny del dimoni, l’Ajuntament ho feia ha dit. Durant el febrer, el TOT entrava al “Chinatown badaloní”, el polígon Badalona Sud.

Març

El mes de març començava amb els efectes de la tragèdia del carrer Canigó. 80 pisos continuaven desallotjats i la paciència de molts d’ells s’acabava. Durant el mes de març es va enderrocar, per fi, el mur del carrer d’Eduard Maristany, a tocar de les tres Xemeneies. A pocs metres, tal com explicava el TOT, el Port seguia i continua sent un port fantasma, amb molt poca vida i la seva gestió al punt de mira. A més, en plana de successos, un pistoler disparava un home a les portes del centre Delta, al carrer Termes Romanes. Els fets van causar un gran impacte al Centre de Badalona.

Abril

El mes d’abril començava amb la ressaca d’un hivern on havia deixat les platges de Badalona sense sorra. De fet, durant aquell mes s’estava pendent de l’aportació de sorra a les platges del nord per part del Ministeri de Costes, una aportació que no va arribar. Durant l’abril, obrien les primeres guinguetes a la platja. En plena Setmana Santa, un home entrava al Màgic i trencava els vidres del McDonald. Els Mossos ho van investigar com un terrorisme gihadista. A més, es portava a terme el tercer tall reivindicatiu de l’autopista per demanar la seva pacificació. A més, el TOT anunciava la fi de les patates Corominas, les de color vermell.

Maig

El mes de maig, com cada any, Badalona celebrava les festes de Maig. La cremada del dimoni incorporava una demostració de drons. Les festes es veien envoltades de polèmica, pels horaris de finalització dels concerts i la gestió de les barres. Maig també era mes d’eleccions. El PSC s’imposava a gran part dels barris de Badalona en les eleccions catalanes. A la Rambla, talaven 10 palmeres perquè representaven un perill de caure. Durant el maig, Badalona sortia de la fase d’emergència per sequera, després de dies de pluja.

Juny

El mes de juny començava amb un nou tancament de Can Casacuberta. La biblioteca central tornava a abaixar persiana i el govern municipal assegurava que serien unes obres definitives. De moment, la biblioteca continua tancada. En la plana de successos, uns lladres feien destrosses a l’escola Sant Jordi de Pomar i la policia trobava 78 mòbils robats
per un sol lladre. Juny era revetlla. La nit de Sant Joan se celebrava sense incidents destacats a Badalona.

Juliol

Badalona entrava a l’estiu amb platges amb menys sorra, sobretot les del nord, i amb la notícia de la recuperació de les dutxes, després del període més extrem de sequera. En l’àmbit social, l’any ha estat marcat pel tancament de l’alberg per a persones sense sostre, Can Bofí Vell. Durant el juliol es recollien signatures per demanar la seva obertura. A més, durant el juliol el TOT t’explicava que s’estava fent un mural contra el vandalisme, a Dalt de la Vila, amb la figura de Pompeu Fabra. Aquell mes ens deixava una notícia curiosa, una garsa atacava els veïns del barri de Llefià.

Agost 

L’agost va ser un mes en què la crema de contenidors i cotxes, a diferents barris de Badalona, va encendre totes les alarmes. Durant una setmana es van produir focs cada dia i van provocar que la policia es desplagués per detenir un dels piròmans. A més, el TOT treia a la llum un reportatge on s’apuntava que les Restes de Ca l’Alemany eren un tresor històric a la Serralada de Marina que demanava ser redescobert. Les xarxes treien fum per la instal·lació d’un supermercat al carrer del Mar i la Festa Major passava, un any més, sense pena ni glòria.

Setembre

Durant el setembre tot tornava a la normalitat a Badalona, les classes també. Durant el setembre, les màquines ja treballaven per enderrocar la Mobba i la “tusa” estava de festa, 40 anys de Tusgsal. Una festa que punxava era el Village de la Copa Amèrica al Port de Badalona, per poc públic. Pel que fa als veïns, Dalt de la Vila reclamava la pacificació del barri. A més, el TOT oferia un reportatge sobre fer de pagès al barri de Canyet. En l’àmbit cultural, el Zorrilla commemorava els seus 25 anys, de la seva reobertura, amb “Les morts d’en Manelich”.

Octubre

Octubre s’envoltava de polèmica entorn del mercat Torner. L’Ajuntament de Badalona anunciava per sorpresa que s’havia de tancar per motius de seguretat. Finalment, cap informe deia que l’edifici presentava un perill i feia recular el consistori. Arribava la tardor i el consistori tornava a posar en marxa la campanya dels Badabons i s’anunciaven importants troballes arqueològiques a Coll i Pujol. Pel que fa a la cultura i el comerç, el Festival de curts, Filmets, celebrava els seus 50 anys i la drogueria Can Boter el seu centenari.

Novembre

La tragèdia de la dana a València també va marcar el mes de novembre a Badalona. La ciutat enviava equips, material i la solidaritat arribava a tots els barris de la ciutat. Aquest fet va fer retardar l’inici de l’encesa dels llums de Nadal, el govern les volia obrir el 16 de novembre i es va retardar una setmana l’acte. L’Ajuntament destinava 1,2 M euros a l’enllumenat de Nadal, on el Gorg tornava l’arbre gegant, enguany d’uns 42,5 metres. Durant el novembre, l’entrenador de bàsquet, Jordi Fernàndez, era nomenat fill predilecte de Badalona, amb polèmica política inclosa.

Desembre

El darrer mes de l’any se celebrava, durant 10 dies, el judici conegut com el cas de les antenes. Un cop acabat el judici, la Fiscalia continua demanant presó i inhabilitació per l’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, i altres imputats. Durant el desembre, el govern anunciava Can Pepus com espai per l’Operació Fred. La polèmica arribava amb la prohibició d’aparcar al pàrquing de la platja i els darrers dies d’aquest any tornava la crema de cotxes als barris del sud de la ciutat. L’any acabava els tradicionals actes nadalencs, com Pastorets o els pessebres.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom