30 anys de la Colla de Geganters de Badalona

0
2363

Oriol Rodríguez

El 15 d’agost de 1986 un petit grup de persones provinents la majoria d’elles del món de l’esbart, amb camisa i pantalons blancs, amb una ratlla vermella a cada camal, van fer ballar els gegants Ripal i Brunel·la del Mar davant de l’església de Santa Maria. Aquella va ser la primera posada en escena de l’actual Colla de Geganters de Badalona.

 

L’entitat va néixer arrel d’un accident. Anteriorment no hi havia cap grup de persones estable que s’encarregués de fer ballar i de vetllar per la imatge dels gegants. Es solia contractar a persones i demanar la col·laboració d’entitats perquè portessin els gegants de la ciutat. Precisament, a l’acabar la trobada de gegants de les Festes de Maig de 1986  l’Anastasi i la Maria, els gegants centenari de Badalona, van patir un incendi a les dependències municipals on estaven desats. Aquest fet va ser el desencadenant de la creació de la Colla de Geganters de Badalona. Un conjunt de persones que havia ajudat a organitzar la trobada de gegants va impulsar la formació d’un grup estable que vetllés perquè mai més els gegants de la ciutat haguessin de passar per una situació tan llastimosa.

 

Durant 30 anys, aquesta entitat badalonina ha treballat colze a colze amb l’Ajuntament amb l’objectiu de recuperar totes les parelles de gegants que han existit a la ciutat. Així, des de l’any 1986, a més d’impulsar les restauracions dels gegants Anastasi, Maria i Ripal i Brunel·la del Mar, s’han recuperat en Ferrer de Gualbes, l’Elionor de Santcliment, en Jeroni i la Badamar. Juntament amb l’Àliga, recuperada l’any 1998, i les dues comparses de capgrossos, l’entitat es fa càrrec de gairebé 30 figures festives, tot i que avui en dia no totes poden sortir al carrer, com és el cas dels capgrossos estrenats l’any 1982.

 

Actualment, l’entitat compta amb una vuitantena de socis, des de nens i nenes ben menuts fins a persones que han estat dècades vinculades al món geganter. I dins d’aquesta no tan sols hi ha geganters i geganteres, també existeix un grup de més de deu músics, entre grallers i caixers, que són els encarregats de tocar les melodies perquè els gegants i els capgrossos puguin ballar.

 

En motiu d’aquest aniversari, la Colla de Geganters de Badalona ha organitzat un acte ben especial per celebrar-ho. La festa serà dissabte 13 d’agost al vespre, dins del marc de la Festa Major. A les 20 h. a la plaça de la Vila hi haurà una crida i, posteriorment, arrencarà una cercavila pels carrers de Dalt la Vila. Al llarg del recorregut s’aniran sumant les diverses parelles de gegants de la ciutat. L’esclat final de festa serà a la plaça de Font i Cussó, on hi haurà diverses sorpreses.

 

A l’acte també hi participaran altres entitats de cultura tradicional i popular catalana de la ciutat. Prendran part de la festa l’Esbart Sant Jordi (per representar l’origen històric de la colla), els Bufons del Foc (que enguany també celebren 30 anys d’història), els Miquelets de Badalona i els Castellers de Badalona, entre d’altres.

 

Al llarg de la Festa Major els gegants també participaran a la cercavila del dia 14 al vespre i a l’Ofici de Festa Major que es celebrarà dilluns 15 a l’església de Santa Maria. Com ja és tradició, els gegants vells entraran dins del temple i oferiran el ball que, des de fa més de 25 anys, cada 15 d’agost ballen davant de l’altar. Aquest és un dels moments més especials de la Festa Major. A l’acabar hi haurà una ballada de gegants a la plaça de Barberà (al capdamunt del carrer del Temple) i, tot seguit, una cercavila portarà l’Anastasi i la Maria a la plaça de la Vila, on hi haurà el Vermut Popular organitzat per la Comissió de Festes.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom