L’Hospital Germans Trias està liderant al sud d’Europa la implantació d’un sensor de monitoratge remot del cor en pacients amb insuficiència cardíaca. Ho fa des de fa cinc anys, quan va ser pioner en implantar-ne el primer en un pacient que, fins llavors, havia hagut d’ingressar fins a tres vegades per descompensacions.
Precisament detectar els signes previs a una descompensació, canviar el tractament i evitar l’ingrés hospitalari són les potencialitats d’aquest dispositiu, amb què els cardiòlegs fan un seguiment diari i a distància de l’activitat del cor dels pacients. Així, poden detectar a temps real canvis en la pressió del flux sanguini en l’artèria pulmonar, un símptoma d’empitjorament de la funció del cor. Ara, cinc anys després de la col·locació d’aquest primer sensor -conegut amb el nom de CardioMEMS- un estudi aporta dades que confirmen la seva utilitat a mitjà i llarg termini. Per exemple, el nombre d’ingressos d’aquests pacients s’ha reduït dràsticament des que són portadors del dispositiu. A més, el risc d’hospitalització després de l’implantació del CardioMEMS s’ha reduït gairebé un 80%. Tenint en compte que la mostra de l’estudi és de 43 pacients, aquesta disminució de les hospitalitzacions –amb el conseqüent estalvi de recursos pel sistema sanitari- és estadísticament significativa, quelcom que cobra rellevància en ser encara una tècnica molt novedosa i poc implantada al sud d’Europa. En aquest sentit el dispositiu ja ha estat validat en dos assajos clínics multicèntrics internacionals, amb resultats molt positius, demostrant una disminució d’hospitalitzacions per insuficiència cardíaca de gairebé el 50%.
Com funciona
El dispositiu és un sensor diminut sense bateria que s’implanta a l’artèria pulmonar des de l’engonal, rep l’energia de manera externa i no requereix reemplaçaments en cap moment. A la seva llar, els pacients amb insuficiència cardíaca fan servir una unitat electrònica portàtil i un coixí especial que conté una antena per prendre lectures diàries del sensor. El procés de lectura és simple i pren només uns minuts. Seguidament, els pacients poden enviar les seves lectures diàries a través d’internet, de manera que els facultatius poden monitorar i ajustar les seves medicacions de manera immediata.
La insuficiència cardíaca, una malaltia d’alta prevalença
A Catalunya hi ha unes 180.000 persones amb insuficiència cardíaca, una malaltia que demà 9 de maig commemora el seu Dia Mundial. Es tracta d’una malaltia d’alta prevalença que, degut a l’augment de l’esperança de vida i als millors resultats obtinguts en el tractament d’altres cardiopaties, com l’infart de miocardi, està adquirint xifres epidèmiques a Europa, on es calcula que hi ha uns 10 milions de persones afectades. Al conjunt de l’Estat espanyol afecta el 6,8% dels ciutadans més grans de 45 anys a l’estat espanyol i causa més de 37.000 morts anuals, 100 al dia, segons la Fundació Espanyola del Cor. Ha augmentat un 30% respecte fa deu anys, segons els especialistes, a l’increment de factors de risc com la hipertensió, el colesterol elevat, la diabetis, el tabaquisme, l’alcoholisme i la vida sedentària. També es deu a la millora en el diagnòstic pels avanços tècnics i l’envelliment de la població. La insuficiència cardíaca succeeix quan el cor no bombeja suficient sang a la resta del cos. Això provoca símptomes com manca d’alè a l’hora de respirar, tos seca, sudoració en els turmells i les cames, guany de pes, fatiga i ritmes cardíacs irregulars, que suposen una pèrdua de la qualitat de vida dels pacients.