Investigadors de la unitat de covid persistent de l’Hospital Germans Trias, els quals formen part de la Fundació Lluita contra les Infeccions, han conclòs que la tècnica de la plasmafèresi per a tractar la covid persistent no ha resultat eficaç en els pacients que pateixen aquesta malaltia i que van participar en l’assaig clínic que es va impulsar al respecte fa tres anys.
Una de les causes plausibles d’aquesta malaltia és que després de la infecció aguda per SARS-CoV-2 romanguin en sang substàncies inflamatòries que siguin les responsables dels símptomes persistents. Per comprovar-ho, al setembre de l’any 2022 va engegar-se l’estudi PAX, un assaig clínic que plantejava un recanvi plasmàtic dels pacients que pateixen símptomes de covid persistent. Amb aquest procediment, es feia una depuració de la sang d’aquests pacients per eliminar substàncies inflamatòries responsables de la malaltia o de les manifestacions clíniques, com es fa, amb bons resultats, en altres malalties d’origen immunològic.
Després de tres anys d’investigació, les conclusions d’aquest estudi –publicat recentment a la revista Nature Communications, qui l’ha destacat entre els 50 més rellevants del món en el seu àmbit- indiquen que aquesta tècnica no ha aportat cap millora significativa en els símptomes que pateixen i que impacten en la qualitat de vida d’aquests pacients.
La directora del programa de covid persistent de l’Hospital, Lourdes Mateu, lamenta haver comprovat que sotmetre els pacients a aquesta tècnica no ha reduït ni ha acabat amb els seus símptomes. No obstant, Mateu subratlla que “servirà com a evidència científica de quelcom que no funciona, especialment per a aquells pacients que, desesperadament, estan provant qualsevol teràpia contra la malaltia que pateixen”.
En l’assaig clínic –pioner i finançat per la companyia farmacèutica Grifols i impulsat per la Fundació Lluita contra les Infeccions de l’hospital- han participat 50 persones amb covid persistent, distribuïdes en dos grups. En un es va fer la plasmafèresi, mentre que en l’altre només es va administrar sèrum fisiològic. El procediment de recanvi plasmàtic terapèutic ha consistit en recollir plasma, separar cèl·lules i partícules, i tornar al pacient la resta dels components sanguinis.