“Creiem que la ciutat de Badalona s’està adonant del potencial turístic que té”
Badalona acaba d’estrenar un nou portal de turisme, oci i cultura. És diu Badalondia.com, un web que vol donar a conèixer els atractius de la ciutat als turistes i als propis veïns que la desconeixen. El portal és obra de l’agència de comunicació Kiribatis especialitzada en turisme alternatiu i de moment ofereix diferents rutes i propostes per fer a Badalona.En parlem amb en Pruden Rodríguez i Daniel Gutiérrez, que són dos dels seus creadors.
Com va sortir la idea de crear Badalondia.com?
La idea de Badalondia! va sorgir quan ens vam adonar que, tot i el ric llegat que té la ciutat (patrimonial, natural, històric, cultural, etc.), no existia cap plana web dedicada en exclusiva a promocionar aquest patrimoni entre els propis badalonins i la gent de fora.
Des de l’agència de comunicació Kiribatis esteu especialitzats en turisme alternatiu…perquè vau triar Badalona per promocionar el turisme?
Tots dos tenim vincles amb la ciutat i la coneixem força bé; ja que fa anys que la trepitgem i l’hem recorregut de cap a peus. Si vam decidir tirar endavant Badalondia! va ser pel fet que encaixa perfectament amb la filosofia de Kiribatis: una destinació desconeguda per la gran majoria però que té un potencial enorme. Amb aquest portal pretenem enderrocar uns quants mites i donar a conèixer els racons, paisatges o la història que respira la ciutat.
Quines alternatives podeu oferir a l’actual promoció turística de Badalona?
Creiem que la ciutat de Badalona s’està adonant del potencial turístic que té. La remodelació del passeig marítim o les obres del nou Museu de Badalona són molt bons punts de partida. Tot i que la promoció institucional és necessaria, creiem que des de Badalondia! oferim una nova manera de promoure el turisme, emprant un to més proper al lector i coneixent de manera nadiva les xarxes socials i els usos de les noves tecnològiques.
De moment heu creat quatre rutes per Badalona. Quines són i on ens portaran?
Tot i que en tenim moltes a la recàmera, de moment el web recull quatre rutes. La ruta romàntica demostra que hi ha un bon grapat de llocs ben íntims i macos on passejar amb la persona estimada; la ruta romana ens capbussa al passat romà de la ciutat; la ruta del bàsquet intenta explicar per què és tan important aquest esport per a Badalona; i la industrial repassa el llegat fabril de Badalona, un dels més rellevants de Catalunya, malgrat enguany quedin pocs vestigis.
D’aquestes rutes quina creieu que és la més alternativa?
Pensem que la ruta romàntica pot ser la que cridi més l’atenció ja que, injustament, a poca gent li ve al cap la paraula romanticisme quan es refereix a Badalona. La ruta romana segurament sigui la més previsible però imprescindible, i esperem que la ruta industrial agradi als amants de la història.
Són rutes que poden fer tambè els badalonins?
Aquesta és la idea. Quan marxem de viatge ens empapem de dades curioses i història dels llocs que visitem, però desconeixem quines fàbriques hi havia al carrer on vivim o quins personatges il·lustres van ajudar a convertir Badalona en el que és avui dia. Creiem que les rutes que proposem són una molt bona excusa perquè els propis badalonins redescobreixin la seva ciutat i coneguin fets històrics, bons restaurants, anècdotes…
Heu comptat amb la col·laboració de diverses entitats de la ciutat per tirar endavant aquestes rutes no?
Efectivament. Sense l’ajuda de les entitats i de nombroses persones que ens han assessorat i ajudat de manera desinteressada no hagués estat possible el projecte. S’ha de tenir en compte que per cada ruta que redactem hem de llegir moltíssims documents i investigar variades fonts d’informació. Entitats com el Museu de Badalona o l’il·lustrador badaloní Fran J. Rojas ens han posat les coses molt fàcils.
Teniu d’altres rutes pensades?
En tenim un bon grapat, i alguna ja l’estem treballant. Volem publicar una ruta de la Badalona Medieval, una altra sobre la immigració dels anys ‘60, una ruta dolça, una ruta nàutica, una altra per patinadors, una ruta de llocs abandonats… tenim moltes al cap i per a tots els gustos!
Al web tambè teniu el suport de les xarxes socials…que hi podem trobar?
Hem creat perfils a Facebook, Twitter i Instagram per poder compartir no només els nostres continguts sinó sobretot per donar cobertura a la informació cultural de la ciutat.
Demaneu a més la col·laboració dels badalonins i badalonines, no?
Sí! Ens agradaria que es fessin seu el projecte i mostressin els seus racons amagats, restaurants preferits, etc. Per fer-ho, proposem que utilitzin el hashtag #badalondia a les xarxes socials i també que ens facin arribar suggeriments, comentaris al web, fotos, històries, propostes o correccions.
De moment el web el podem trobar en català i castellà, el podrem trobar amb d’altres idiomes?
La idea és créixer en contingut i també en idiomes, com a mínim en anglès. Hem de tenir en compte que estar tant a prop de Barcelona permet que molts turistes que viatgen a la capital es puguin escapar a Badalona a passar el dia i descobrir una faceta de la nostra ciutat. Però per poder incorporar un nou idioma al web necessitem uns recursos econòmics que actualment no disposem.
Si Badalona té una bona campanya turística es pot treure l’actual imatge de ciutat periferíca?
Absolutament. És cert que fer canviar la idea mental que molta gent té de la ciutat serà difícil, però poc a poc es pot aconseguir tot. Només ens cal mostrar als quatre vents quins preciosos indrets i racons té la ciutat i aconseguir que ens visitin una vegada. Estem convençuts que qui ve a Badalona un cop, repeteix.
Quin lloc de Badalona creieu que es el més turític? I el més desconegut?
Segurament, el lloc més turístic actualment, amb permís de la Rambla, sigui el passeig marítim i el Pont del Petroli, un nou reclam espectacular que devem a la lluita d’un pastisser de la Morera! De desconeguts en té una pila: Sant Jeroni de la Murtra, les vistes des del Turó d’en Boscà, espectaculars grafitis que estan fent artistes de renom a barris com Sant Crist… i des de Badalondia! volem que deixin de ser desconeguts.