Barcelona Energia, l’operador elèctric públic i metropolità

0
1120

L’any vinent, les instal·lacions de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) s’il·luminaran amb l’energia de Barcelona energia, operador elèctric metropolità. El mateix operador ja abasteix l’Ajuntament de Barcelona des del passat juliol. La iniciativa, habitual en altres grans metròpolis del món, ha de permetre a l’AMB complir amb els compromisos que s’ha marcat en el Pla Clima i Energia 2030.

El model energètic actual és ineficient i perjudicial per al medi ambient i per a la salut de les persones, ja que es basa en els combustibles fòssils. A més, crea una gran dependència de l’exterior. Per això, l’interès de l’AMB en impulsar una transició energètica. L’AMB, alineada amb les directrius europees, vol que els propers anys es redueixin les emissions fins a un 40% respecte el 1990, que almenys un 30% de l’energia consumida provingui de fonts renovables i millorar en un 30% l’eficiència energètica.

“Disposar d’una comercialitzadora pública d’energia ens permetrà garantir l’accés a l’energia renovable a la ciutadania, el que considerem un dret bàsic per a tothom, a banda de dur a terme la transició energètica”. Eloi Badia, Vicepresident de Medi Ambient de l’AMB

El nou model energètic estarà basat en les renovables, l’estalvi, l’eficiència, la gestió de la demanda i el foment de la generació d’energia de proximitat. És un model que vol posar al centre la ciutadania i assegurar a tothom l’accés a l’energia. En aquest context, Barcelona Energia, operador elèctric metropolità, és l’eina que ha d’ajudar en aquesta transició energètica.

Funcions de l’operador

La primera elèctrica 100% pública de Catalunya amb tres grans funcions. Per una banda, subministrar l’energia a les instal·lacions de l’AMB, de l’Ajuntament de Barcelona i en un futur a les de diversos ajuntaments metropolitans. Per l’altra, assessorar sobre les tarifes i potències més adequades per a la ciutadania, ja que fins a 20.000 llars podran contractar-ne els serveis. Finalment, ha de fomentar les energies renovables encarregant-se del manteniment d’instal·lacions fotovoltaiques i representant els productors d’energia solar al mercat elèctric. A més a més, la creació de l’elèctrica suposarà un estalvi per a l’administració segons es desprèn del pla de viabilitat que ha elaborat l’AMB. Per gestionar l’operadora elèctrica, l’AMB i l’Ajuntament de Barcelona han aprofitat l’estructura de TERSA, una empresa pública ja existent que es dedica a la gestió dels residus de l’àrea metropolitana. Joan Pinyol, director de l’àrea de Medi Ambient de l’AMB, recorda les dificultats del projecte: “Volíem fer una intervenció més integral, però ens vam trobar amb unes restriccions brutals de la legislació”. Tot i això, assegura que la iniciativa té molt interès per l’AMB.

20.000 Usuaris particulars

Fins a 20.000 famílies podran contractar els serveis de la nova elèctrica. L’AMB encara no ha calculat les tarifes finals, assegura que hi haurà altres serveis que faran atractiu el canvi de companyia. Per exemple, la nova operadora informarà de quina és la millor tarifa i potència més adequada i oferirà facilitats a les persones en risc d’exclusió residencial.

Això serà possible gràcies als comptadors intel·ligents que ja estan connectats a la xarxa de bona part de les llars de la metròpoli. Els comptadors informen del consum energètic a temps real i gràcies a uns algoritmes permeten elaborar informes automàtics de recomanació energètica a qualsevol família. Més informació a amb.cat/mediambient

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom