Més de 200 persones van assistir divendres al sopar solidari que organitza l’Associació Aspanin i que va tenir lloc, un cop més, al Badalona Centre Internacional de Negocis – BCIN. La trobada, que fa anys que se celebra, serveix per recaptar fons per als projectes de l’entitat, que treballa per a la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual. Entre els assistents, hi havia l’alcalde de la ciutat, Àlex Pastor, i el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, que van intervenir en els parlaments inicials.
Eva Gayarre, gerent d’Aspanin des de fa menys d’un any, va donar el tret de sortida de l’acte, presentat per Toni Forteza, posant de manifest el compromís de l’entitat en aquesta nova etapa amb l’atenció centrada en la persona i fent menció específica al dret a votar del col·lectiu per a qui treballen: “Tots volem decidir com volem viure”. La consolidada presidenta, Maite Forteza, va recordar en la seva intervenció que “encara queden moltes famílies que han d’afrontar soles l’atenció a un fill o filla amb discapacitat intel·lectual” i va reclamar que s’abandonés el model paternalista i que s’escoltés més les persones protagonistes. Les representants d’Aspanin també van aprofitar l’atenció del públic i la presència d’autoritats per assenyalar les dificultats que travessa el sector, com les tarifes congelades o les llargues llistes d’espera.
Durant el seu parlament, l’alcalde de Badalona, Àlex Pastor, va felicitar l’entitat per la seva tasca i va assegurar que tindrien el suport del govern. Per la seva part, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, el republicà Chakir El Homrani, va subratllar la necessitat d’apoderar el col·lectiu de persones amb discapacitat intel·lectual i va assegurar que “les respostes ja no poden ser assistencialistes i que les polítiques han ser flexibles i adaptades a la diversitat”. El representant de la Generalitat tampoc no va eludir en el seu discurs la qüestió de l’apujada del salari mínim interprofessional i el seu impacte en el sector.
Tot i el caràcter benèfic de la vetllada, l’acte també serveix per posar en valor la feina feta per Aspanin i homenatjar el col·lectiu de tutelats. L’entitat, molt estimada i valorada a Badalona, va comptar amb la col·laboració de diverses empreses i entitats que van fer possible l’esdeveniment. Entre elles, l’escola de dansa i arts escèniques l’Assaig, que va oferir-hi una actuació, i la Pastisseria Comas, que va encarregar-se del sopar.
Aspanin, que va néixer el 1966, s’ha convertit en un referent pel que fa a l’atenció a la discapacitat. Actualment, atén més de 150 persones i disposa de recursos com una llar-residència i de serveis de lleure, d’assessorament i d’acompanyament, entre d’altres.