Les xarxes socials estan canviant els nostres hàbits de vida, sobretot som conscients aquells que encara ens enrecordem quan no hi havia ni internet ni mòbils. I la política no s’escapa d’aquest nou paradigma. Les xarxes socials són un excel·lent altaveu per fer arribar el missatge al màxim de gent possible aconseguint que l’Àgora s’eixampli fent participar de la política a molts més badalonins.
Però encara estem acomodant-nos a la nova realitat i s’estén la temptació de fer política a cop de tuit, màrqueting polític enclaustrant idees en 140 caràcters amb l’afegit d’una fugaç fotografia, i fer política és quelcom més important que missatges directes sense ànima ni reflexió, als quals ens estem acostumant. Un exemple d’això són aquelles rèpliques i contrarèpliques polítiques de 140 caràcters amb mitges veritats i mitges mentides.
Fer política, especialment a ciutats com Badalona, significa allunyar-se de les fredes pantalles per apropar-nos a les associacions de veïns, a les entitats i col·lectius badalonins per conèixer de primera mà quines són les demandes i els neguits que, encara, s’han d’encarar per aconseguir una societat badalonina socialment més equilibrada, més justa, més participativa, més cohesionada i, sobretot, més lliure.
A Badalona s’han de trepitjar els carrers i les places dels nostres barris per copsar la realitat de la nostra ciutat i no llençar missatges precuinats només dirigits en una direcció, trencant la idea del partit polític emissor i la ciutadania receptora del missatge. Aquells que millor coneixen les mancances i les necessitats dels barris són els ciutadans i, per tant, aquesta comunicació ha de ser bidireccional per aconseguir millorar la qualitat de vida dels badalonins i badalonines.
És d’aquesta manera com els moviments veïnals badalonins han aconseguit modificar l’entorn urbà i no mitjançant pantalles de mòbils i ordinadors. Sense aquest contacte directe amb la gent i sense prioritzar el col·lectiu per sobre de les individualitats no s’aconsegueix modificar la realitat i és en aquest punt on les xarxes socials ens poden ajudar a amplificar i donar visibilitat a la reivindicació. Aquesta és la seva força.
Per tot això, valoreu aquella política que trepitja carrers i places. I jo aprofitaré per enviar-vos un missatge gens polític mitjançant un tuit:
@raulvado: “Bon any nou 2016 a tots els badalonins i badalonines. Aquest 2016 és un molt bon any per aconseguir una Badalona més justa i cohesionada” Podeu fer RT.