Aquesta setmana a Opinió en Roger Sallas ens parla de: “Paraules, fets, voluntat i acció”

0
907
A la tardor de l’any 2009 van començar a Badalona els moviments per conèixer i fer conèixer el pressupost municipal. No va ser una tasca gens fàcil: fins aquell moment totes les forces amb representació al Ple durant diferents mandats havien acceptat l’opacitat d’aquesta informació. Els més de 210.000 habitants de Badalona no tenien cap facilitat per saber quant es decidia destinar a cada partida del pressupost ordinari i del d’inversions.
La feina d’investigació, de pedagogia i de demanda de transparència i facilitat en l’accés a la informació pública que va iniciar la CUP, aleshores va incomodar a la majoria. Tanmateix, va ser una tasca imprescindible que posa de manifest la importància de treballar sempre pel bé col·lectiu, des del carrer i des de la institució. I, vist amb perspectiva, encara més.
La denúncia de l’opulència en sous i càrrecs de confiança i per exigir un procés participatiu en l’elaboració del pressupost, així com la seva publicació per poder-lo consultar, sis anys després es palpa en un gir de l’enfocament polític institucional al servei de la ciutadania.
L’actual Govern de Badalona ha presentat una proposta de pressupost ordinari pel 2016 que incloïa la posada en marxa d’un procés participatiu perquè la ciutadania prenguéssim part en el debat i en la presa de decisions del Govern. Ho demostren els fets: s’han organitzat sis audiències públiques de districte, amb una gran assistència de públic en totes elles, així com una prova pilot de votació ciutadana per decidir on destinar 500.000 euros del pressupost municipal ordinari. Durant dotze dies, prop de 4.000 badalonins i badalonines han votat entre les set opcions plantejades. I s’ha anunciat que això només és el principi per encarar un procés participatiu encara més complet de cara al pressupost d’inversions municipals.
Aquesta iniciativa, pionera en una ciutat tan gran com Badalona, parla per si sola: hi ha voluntat política de posar la ciutadania al centre de la presa de decisions, i això es demostra amb accions polítiques com aquesta. Una millora real i significativa en participació i transparència, que no ens hem de cansar mai de defensar i i treballar per ampliar-la.
És obligació nostra, els i les ciutadanes de Badalona, de ser exigents amb el compliment d’aquest canvi de tarannà, fent-nos partíceps directament dels debats, decisions i implicacions de ciutat. El cap de setmana passat es va encetar amb èxit el debat ciutadà sobre models de seguretat, i la participació i repercussió que ha tingut demostren de nou les ganes de ser tinguts en compte.
I, seguint aquest nou tarannà, Badalona també haurà d’intervenir i implicar-se de forma inequívoca en el desplegament del procés constituent popular que iniciem cap a la construcció de la República Catalana independent al servei de la majoria.

 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom