Confinament al centre d’acollida Can Banús

0
3188

Ja fa més d’un mes que les persones residents al centre Can Banús, seu de la Fundació Acollida i Esperança, estan confinades en aquest centre d’acollida. Són persones que viuen amb la malaltia del VIH/sida i que pateixen exclusió social. Les persones residents a Can Banús continuen tenint cobertes necessitats bàsiques com tenir un sostre o poder menjar i segueixen sent acompanyades pels professionals com educadors/es socials i infermeres, segons ha explicat la Fundació Acollida i Esperança en un comunicat.

La rutina de les persones residents, però, s’ha vist alterada en no poder realitzar-se els tallers habituals o les activitats que fan fora del centre (a centres cívics, AAVV, centres formatius, centres esportius, altres entitats…). Tampoc persones residents i treballadores dinen plegades ara, una rutina que també era habitual al centre. I ja abans que es declarés l’estat d’alerta es van anul·lar l’activitat de les persones voluntàries i les visites per precaució.

En el mateix comunicat de premsa, el director de la Fundació, Mijail Acosta ha explicat que “intentem minimitzar l’impacte negatiu que aquest confinament pot tenir en la vida de les persones que acompanyem. Per a elles és important tenir rutines, socialitzar…”, comenta Acosta, qui afegeix que “aquesta situació ens ha obligat a fer un esforç de reorganització”. S’han seguit els protocols de l’Administració i realitzat diferents torns intentant disminuir la presència de professionals per torn per reduir riscos. “Això implica també un sobreesforç dels i les professionals, centrats principalment ara en mantenir el benestar i la salut de les persones i també la bona convivència del grup”. “De vegades tenim la sensació que els serveis socials, tot i ser serveis essencials, no som prou visibles quan en situacions greus continuem acompanyant les persones més vulnerables”, destaca Mijail Acosta. “Ens preocupa la salut de les persones que atenem i de totes les treballadores i hem sentit neguit també pel retard en l’arribada d’equips de protecció als centres d’acollida”.

Pel que fa a les 20 persones que viuen als 9 pisos que Fundació Acollida i Esperança gestiona a Badalona (SAVA: Servei d’Acompanyament a la Vida Autònoma), s’han limitat les visites presencials i es manté contacte telefònic amb les persones residents. En alguns casos s’ha subministrat menjar i medicació. 

La majoria de les persones que viuen als centres d’acollida i pisos que gestiona la Fundació ingressen des del sensellarisme o amb condicionants de vida que determinen una gran vulnerabilitat: soledat, precarietat econòmica, història d’addiccions, salut malmesa i/o sense accés al mercat de treball. La Fundació Acollida i Esperança és una entitat sense ànim de lucre dedicada a crear espais d’acollida i donar acompanyament socioeducatiu a persones en situació d’exclusió social.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom