La Unitat d’Hospitalització a Domicili de Can Ruti dona 500 altes a pacients amb Covid19

0
4584

L’epidèmia de Covid19 segueix oferint xifres que obren la porta a un optimisme moderat. Una d’aquesta dades és l’alta número 500 d’un pacient Covid feta per la Unitat d’Hospitalització a Domicili (UHAD) de l’Hospital Germans Trias, la qual es va donar el passat divendres 8 de maig. Es tracta de la xifra més alta registrada en una unitat d’aquestes característiques d’entre els hospitals de Catalunya. La intensificació del model d’atenció domiciliari de l’Hospital ha permès reservar l’ingrés convencional a l’Hospital per aquells pacients que realment necessitaven de les prestacions d’un hospital terciari.

Com a conseqüència amb l’emergència Covid, la direcció de l’Hospital va decidir incrementar la dotació de recursos de la unitat, tant en horari convencional com en guàrdies, per tal de poder augmentar l’atenció a pacients amb coronavirus o amb altres patologies. Els objectius marcats per l’Hospital amb aquesta intensificació de la UHAD eren aconseguir una descàrrega precoç dels pacients ingressats a l’hospital; oferir el trasllat directe des d´urgències en pacients moderats que no precisaven d’ingrés a planta; gestionar els ingressos directes des d’Atenció Primària en pacients crònics complexos amb sospita de Covid; i, finalment, la sortida i l’alta precoç de pacients no-Covid per reduir el risc de contagi dins de l’hospital. En aquest sentit, a més dels 500 pacients Covid, la UHAD ha donat 190 altes a pacients no-Covid durant aquests tres mesos.

En total, en el moment de màxima activitat, la UHAD ha arribat a portar fins a 190 pacients, el que representa superar per més del triple la capacitat que té habitualment, que és de 60 pacients. La Unitat d’Hospitalització a Domicili és una modalitat assistencial que fa possible que un pacient  que requereix atenció de rang hospitalari pugui ser atès a casa seva per professionals de l’hospital, de manera que es considera ingressat a l’hospital a tots els efectes. Un cop un pacient és donat d’alta, la UHAD estableix contacte amb l’Equip d’Atenció Primària corresponent per tal de garantir la continuïtat assistencial dels malalts, en una col·laboració molt estreta que també ha estat part de l’èxit del model.

El seguiment clínic dels pacients Covid a la UHAD inclou vigilància i control de símptomes, oxigenoteràpia, ús de tractaments respiratoris en càmera, extracció de mostra per PCR, tractament parenteral i visita presencial de l’equip infermer o mèdic si precisava. Durant l’epidèmia també s’han posat en marxa visites per videoconferència, l’ús d’uns dispositius de control a distància i la implantació d’altres sistemes d’assistència telemàtica. Tot això ha representat un canvi en la manera de treballar de tota la unitat però que ha servit per donar resposta a totes les peticions de trasllat a domicili.

Glòria Bonet, cap de la UHAD, subratlla que “l’esforç que s’ha fet no té precedents al programa d’atenció a domicili de l’Hospital i haurà estat de les unitats que haurà controlat més malalts Covid a nivell estatal, però es tracta d’un abordatge que ha donat bons resultats assistencials i que, a més, hem vist que els pacients agraïen molt”. “Arribar a superar les 500 altes en tan pocs dies, sense comptar totes les que també s’han donat a pacients no-Covid, dona mostra de la implicació de la unitat en la gestió de l’epidèmia”, afegeix.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom