– Com va néixer la idea de fer el caganer dedicat a l’Anís del Mono?
Doncs la idea va sorgir fa uns quatre anys. Nosaltres des de sempre, a part dels caganers més comercials de l’actualitat, ens ha agradat fer caganers diferents, que recuperin icones que en el seu temps van ser molt populars. Seguint aquesta tradició fem els caganers d’en Vivendum de la Michelin, en Netol, en Cerebrino Mandri, en Pepi de la Cacaolat, el nen de la Freixenet, etc., als quals hi volíem afegir un personatge tan nostrat com el mico d’Anís del Mono.
– Que he tingut en compte per fer-lo?
Els caganers que fem són força més acurats que els que podem trobar per tot arreu i el caganer del mico no podia ser menys. Un personatge tan estimat com aquest no podia tenir un caganer fet de qualsevol manera, no valia fer un mico qualsevol amb una ampolla. Reproduir la imatge de l’etiqueta plantejava un parell de problemes tècnics per a que el preu final del producte no s’apartés del preu habitual d’un caganer fet de terrissa. Aquests dos problemes eren, en voler fer un caganer de fang i no de plàstic, la manera com agafa l’ampolla, cosa que el feia ser molt fràgil, i el pergamí que porta a l’altre mà. Va ser un dia passejant pel front marítim de Badalona que vam descobrir l’estàtua del mico. Ens va encisar i ens va donar les solucions que ens calien. L’estàtua engrapa l’ampolla pel mig i amb tota la mà, en comptes de pel coll i només amb els dits, i prescindeix del pergamí. Si els badalonins acceptaven aquests canvis a l’estàtua, de ben segur que també ho acceptarien en el caganer. D’altra banda, la bellesa de l’estàtua ens afegia més pressió a l’hora de fer un caganer que estigués a l’alçada que es mereix el personatge.
– Com està funcionant aquest caganer?
El caganer del mico ha tingut una gran acollida ja des del primer dia que vàrem publicar les primeres fotografies. Principalment els veïns de Badalona no ha parat de contactar-nos per adquirir-ne un exemplar. Actualment hem hagut d’obrir una llista d’espera per poder-los servir.
– Us esperàveu l’èxit que està tenint?
De cap manera. Esperàvem que el mico tingués una bona acceptació entre els col·leccionistes de caganers, principalment entre els que busquen peces diferents al polític de torn, l’esportista famós o el personatge de moda. Suposàvem que seria un model de poques unitats cada temporada però amb un llarg recorregut, que durant uns quants anys poguéssim anar fent repeticions. No ens imaginàvem que l’entusiasme amb que l’han rebut els badalonins el convertissin en un caganer estrella. Moltes gràcies. Ens fa molt contents que els hagi agradat tant als veïns de Badalona.
– Quins altres caganers, novetats d’aquest any, heu elaborat?
Aquest és un any diferent. La situació sanitària ha fet que prenguéssim la decisió de no ser presents a la Fira de Nadal, doncs cada any sovintejaven les aglomeracions de públic davant de la nostra parada i en una situació de pandèmia considerem que seria molt greu que es reproduïssin, i les mesures que ens van anunciar no ens semblaven les més eficaces per evitar-les. Per això la llista de novetats no és tan extensa com la d’anys anteriors.
Aquestes són les nostres novetats:
– De l’actualitat de la Covid 19: en Fernando Simón, el pagès tradicional amb mascareta, el pagès que caga el virus del Covid i l’acaparador de paper de water.
– Del món del cinema i les sèries: en Baby Yoda d’Star Wars, el capità Picard d’Star Trek i el Joker d’en Joaquin Phoenix i en Buster Keaton com a personatge vintage.
– Del món musical una nova versió d’en Freddie Mercury, en Jerry Lee Lewis i Eddie the Heat d’Iron Maiden.
– Del món de l’esport: en Ronald Koeman.
– De la col·lecció “per cagar-se de por”: en Michael Myers de la nit de Haloween.
– De cultura popular: la Guita grossa de la Patum.
I el caganer estrella d’aquest any: el mico de l’Anís del Mono.