Un equip multidisciplinari de la Direcció Clínica del Cor de Germans Trias ha implantat amb èxit la primera pròtesi mitral transcatèter de Catalunya. Es tracta d’una cirurgia pionera per tractar la insuficiència mitral i mínimament invasiva, ja que no requereix cirurgia oberta ni aturar el cor.
Aquesta cirurgia, que no s’havia dut a terme mai fins ara a Catalunya i que es practica a pocs hospitals de l’estat espanyol, està indicada per a casos d’insuficiència mitral en pacients d’edat avançada i per als quals una cirurgia oberta suposa un alt risc quirúrgic. Christian Muñoz, cap del Servei de Cirurgia Cardíaca de Germans Trias, valora els beneficis d’aquesta nova tècnica: “La pròtesi mitral transcatèter suposa una opció per a pacients que fins ara no tenien opcions terapèutiques més enllà del tractament farmacològic. Gràcies a la precisió i seguretat d’aquesta tècnica podem millorar la qualitat de vida d’aquests pacients”.
El passat 26 de maig es van operar els primers dos pacients a l’Hospital Germans Trias amb resultats molt favorables i van marxar d’alta a casa en vuit dies. “Aquest avenç ha estat possible gràcies al treball col·laboratiu de professionals de les unitats d’imatge i cardiologia intervencionista, anestesiologia i cirurgia cardíaca”, afegeix Muñoz.
La insuficiència mitral, una malaltia d’alta prevalença
La insuficiència mitral és la segona de les malalties més comunes que afecten les vàlvules del cor als països desenvolupats i la seva prevalença augmenta de manera progressiva a causa de l’envelliment de la població.
Aquesta insuficiència es produeix quan la vàlvula mitral no tanca correctament i provoca que la sang que hauria de sortir del ventricle esquerre cap a l’aorta es dirigeixi a l’aurícula esquerra. A l’haver més sang que arriba a l’aurícula esquerra, aquesta es va fent cada vegada més gran, augmentant així la pressió en el seu interior. Quan això passa durant molt de temps, s’incrementa la pressió als pulmons, amb una conseqüent dificultat per respirar, incapacitat per realitzar esforços i, fins i tot, en fases molt avançades, es pot arribar a patir una insuficiència cardíaca i un edema pulmonar.
La pròtesi transcatèter substitueix la vàlvula mitral malmesa i controla el pas de la sang cap a l’aurícula esquerra. En la intervenció, es fa una petita incisió al tòrax de 7 cm i, a través de la punta del cor, s’introdueix la pròtesi via catèter. Tot aquest procediment es fa amb el cor bategant de forma normal.
Operar a través d’una petita incisió suposa que no cal parar el cor per dur a terme el procediment i, en conseqüència, no és necessari utilitzar circulació extracorpòria (una màquina que fa la funció del cor i els pulmons mentre dura el procediment). Això, juntament amb el fet d’evitar una cirurgia oberta, facilita el procés i permet al pacient una recuperació molt més ràpida.
L’aposta de Germans Trias per la innovació en l’àmbit cardíac
Aquesta intervenció suposa un pas més en el tractament de la insuficiència mitral a l’Hospital Germans Trias. L’equip de cirurgia cardíaca ja havia estat pioner a Catalunya l’any 2019 per fer un implant de neo-cordes mitrals per via transapical, una operació per la qual s’introdueix un dispositiu al cor que permet ancorar el vel mitral i suturar-lo perquè quedi ben fixat a la punta del ventricle, aconseguint així que aquesta vàlvula del cor torni a funcionar correctament.