El descontrol amb els patinets elèctrics provoca preocupació i una allau de queixes

0
2419
L’accident d’aquest dimarts, on un patinet va saltar-se un semàfor en vermell a Martí i Pujol i va envestir un home, provocant ferides greus, ha tornat a posar en el punt de mira l’ús dels patinets elèctrics, que cada dia tenen més adeptes. L’ús d’aquests aparells fa temps que provoca queixes, sobretot per la gran velocitat que circulen i l’ús de les voreres. A Badalona, fa uns mesos que l’Ajuntament va decidir instal·lar uns senyals, a la Rambla, carrer de Mar, Pérez Galdós i Passeig de la Salut, prohibint la circulació d’aquests aparells elèctrics. Només cal aturar-se cinc minuts, per exemple a la Rambla, per comprovar que no es compleix a normativa i són molts els que circulen a gran velocitat. Per la seva part, els comerciants d’alguns carrers, com el carrer de Mar, han demanat a l’Ajuntament un major control, la darrera vegada aquest dimecres en una reunió amb el govern local. Tot i això, el consistori assegurava aquesta setmana que la Guàrdia Urbana ha imposat unes 300 sancions per l’ús indegut dels patinets. L’Ajuntament, però, no ha donat més detalls sobre les zones de Badalona on més sancions s’han imposat on quina era el motiu. De fet, fa temps que molts veïns de la ciutat reclamen una normativa clara per poder regular aquests aparells i poder evitar més accidents. Un altre aspecte que preocupa és la quantitat de patinets que circulen per les voreres i no respecten cap norma de circulació. Està clar que s’ha de trobar l’equilibri entre aquests aparells i els vianants, sobretot en espais on s’acumulen un gran nombre de persones.
Hi ha una ordenança per als patinets?
Tot i que, ara per ara, no hi ha cap normativa general que reguli l’ús dels vehicles de mobilitat personal (VMP), la DGT ha publicat una instrucció transitòria amb els criteris que defineixen com fer-ne un ús adequat. Aquesta instrucció haurà de servir fins que la Unió Europea publiqui la normativa definitiva. Es distingeix segons el tipus de vehicle de mobilitat personal: el patinet elèctric o la bicicleta. La velocitat màxima depèn de la via i del vehicle, però en qualsevol supòsit el límit més alt és de 30 km/h. Tampoc està regulat si han de portar casc els usuaris d’aquests aparells i molt menys assegurança. A Badalona, s’està pendent, de la redacció d’una ordenança, igual que ja passa a Barcelona, sobre l’ús d’aquests patinets.
Estable l’ home atropellat per un patinet elèctric

L’accident que ha provocat la indignació a Badalona va produir-se, aquest dimarts a primera hora del matí, a la cruïlla de Martí i Pujol amb el carrer Enric Borràs. Un home de 63 anys va ser envestit per un patinet elèctric després de saltar-se el semàfor en vermell, segons va poder confirmar el TOT Badalona per diversos testimonis. L’home va quedar estirat a terra fins a l’arribada dels serveis d’emergència que el van traslladar a l’Hospital Germans Trias i Pujol en estat crític, però estable, segons va informar el SEM. El conductor del patinet va quedar ferit lleu i posteriorment va ser traslladat a l’Hospital Municipal de Badalona. La víctima de l’accident està relacionat amb un negoci de polleria situat prop de la plaça vella. La notícia avançada pel TOT, a les xarxes i al web, va tenir un gran impacte i fins i tot mitjans nacionals van reproduir la notícia del nostre mitjà.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom