Aquest passat dia 5 de juliol es va celebrar al Museu de Badalona l’acte de presentació del Pacte Nacional per la Llengua. L’acte va reunir unes seixanta de persones amb l’objectiu de reflexionar sobre la situació del català a partir de l’informe acadèmic Un marc sociolingüístic igualitari per a la llengua catalana i també de presentar propostes de millora per incorporar al Pacte. En aquest col·loqui hi van participar el secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, l’alcalde de Badalona, Rubén Guijarro, i la regidora i segona tinenta d’Alcaldia, Aïda Llauradó.
L’alcalde de Badalona, Rubén Guijarro, va remarcar la importància de tots els àmbits en què treballa el Pacte, però especialment el de l’audiovisual, lligat als joves, i les tecnologies. Ha posat com a exemple d’aprenentatge del català els referents que es puguin crear en els mitjans de comunicació infantil i juvenil. A la clausura, Aïda Llauradó va posar èmfasi en el paper de la cohesió social contra la segregació i que per prestigiar la llengua i estendre’n l’ús social, però també per cohesionar la societat calen recursos.
Els objectius del Pacte Nacional per la Llengua
Els objectius del Pacte Nacional per la Llengua són incrementar els nivells de coneixement col·lectiu de la llengua; facilitar al màxim el seu ús en tots els sectors, tot parant especial atenció als àmbits més rellevants en què té menys presència, així com potenciar l’adopció del català entre les persones que no el tenen com a llengua de partida. Per aconseguir-ho, es parteix del diagnòstic de la situació actual de la llengua catalana i del debat i acord que ha de permetre dissenyar i dur a terme una política lingüística més transversal, més participativa i consensuada amb les forces polítiques, les organitzacions, les entitats i, en general, amb tota la població.