L’Hospital Germans Trias, Can Ruti, ha donat un pas més en la seva capacitat i lideratge arreu de l’Estat pel que fa a tractar una de les malalties amb més prevalença del món: la hipertensió arterial, que afecta a la meitat o més de la població major de 50 anys.
I és que aquest dimecres ha realitzat, amb èxit, el primer procediment per abordar aquesta patologia amb una tècnica pionera: col·locant en el pacient –un home de 74 anys- un dispositiu que, mitjançant l’emissió d’ultrasons, modula l’activitat del sistema nerviós simpàtic, un dels encarregats de la regulació de la pressió arterial.
En concret, aquest dispositiu forma part de la tècnica de la denervació renal, en què la Unitat de Cardiologia Intervencionista de l’Hospital és referent a nivell estatal i internacional. És mínimament invasiva pels pacients, té un risc de complicació mínim, i aconsegueix disminuir l’activitat nerviosa simpàtica i ajudar a la controlar la pressió arterial.
De fet, conjuntament amb la Unitat d’Hipertensió Arterial del Servei de Nefrologia i el Servei d’Anestesiologia, ja fa més d’una dècada que aquesta Unitat va iniciar un programa que ja ha tractat, amb molt bons resultats, més d’una seixantena de pacients. “Els primers eren resistents a la medicació habitual i seguien hipertensos, amb pressions arterials sistòliques que en ocasions arribaven a 200 mm Hg. Un cop intervinguts, prop del 90% van reduir molt aquesta pressió fins assolir, en molts casos, nivells normals”, explica Oriol Rodríguez, cardiòleg de la Unitat d’Hemodinàmica i Cardiologia Intervencionista del Germans Trias.
Fins ara, en tots aquests pacients el procediment consistia en col·locar uns catèters endovasculars que, per radiofreqüència, emeten una energia que anul·la parcialment les fibres nervioses que connecten els ronyons amb el sistema nerviós central. El salt endavant que es dona ara, però, és fer-ho a través d’un baló endovascular que emet ultrasons que “actuen en 360 graus”.
El nou dispositiu per ultrasons és tan segur com el de radiofreqüència però, a més, permetrà atendre més pacients que necessiten passar per aquests tractaments, ja que l’ús i l’èxit de la radiofreqüència està a vegades limitat en algunes persones per la pròpia anatomia de l’arteria renal.