Badalona havia de construir dues biblioteques més abans del 2025

0
1369
El tancament, novament, de la biblioteca Can Casacuberta, per un nou problema en la climatització, ha posat sobre la taula la manca d’aquests equipaments culturals a Badalona. De fet, ara mateix la ciutat disposa de 6 biblioteques, comptant la de Can Casacuberta tancada temporalment, trobem la de Canyadó-Casagemes Joan Argenté, Sant Roc, Lloreda, Llefià i Pomar. El 2011, ara fa 12 anys, l’Ajuntament encarregava a la Diputació de Barcelona un pla de biblioteques que s’havia d’aplicar fins al 2025, fins d’aquí a dos anys. En aquest estudi, s’indicava que Badalona tenia una mancança de 3 biblioteques. Una a la zona de Canyadó i Casagemes, per aquest motiu s’inaugurava el 2014 la biblioteca en aquesta zona, i dues més situades a la zona dels barris de Bufalà i la Salut. De fet, aquests dos equipaments no s’han tirat endavant i serà complicat, en dos anys, construir aquests equipaments. De fet, el pla de 2011 també contemplava ampliar o traslladar les biblioteques de Lloreda i Sant Roc i ampliar l’equipament de Pomar, projectes que tampoc s’han tirat endavant.
Noves biblioteques a La Salut i Bufalà
El pla tenia clar, que La Salut i Bufalà necessitaven una biblioteca. Es proposava un nou equipament a la Salut, Sant Mori de Llefià, Artigas i Sant Antoni de Llefià. La nova biblioteca havia d’oferir un servei a la construcció d’una biblioteca de proximitat per a l’àrea compresa pels barris d’una àrea d’influència aproximada de 38.500 habitants. Cal considerar que la nova biblioteca oferiria servei a la zona de Badalona amb una major densitat de població i que, només el barri de la Salut, ja suma més de 20.000 habitants, sent el barri més densament poblat de Badalona. Pel que fa a Bufalà, es recomanava la construcció d’una biblioteca de proximitat per a l’àrea compresa pels barris de Bufalà, Bonavista, Canyet, Morera i Montigalà. La nova biblioteca oferiria servei a una àrea d’influència aproximada actual de 26.000 habitants que es preveu que s’incrementi fins als 30.000 habitants a mitjà termini.
Els horaris de la biblioteca, un altre tema a debat
Les biblioteques de Badalona, sobretot les situades al districte, no obren matí i tarda. De fet, en èpoques de vacances, com Nadal, Setmana Santa o bé l’estiu, redueixen dràsticament els seus horaris i arriben a tancar portes durant molts dies. Ja el pla de biblioteques posava sobre la taula aquest tema. De fet, fa temps que moltes entitats demanen més recursos humans per poder ampliar els horaris dels equipaments de la ciutat. De moment, les biblioteques de la ciutat mantenen els seus horaris des de fa anys.
Les biblioteques ja no serveixen només per buscar un llibre
Està clar que tot ha canviat. Una part de les persones que anaven a les biblioteques era per consultar algun llibre. Ara, molts van a buscar un llibre per llegir, i en préstec, però les consultes s’han reduït molt. Estudiar, llegir un diari o revista i obrir-se a noves activitats són reptes que tenen sobre la taula els equipaments culturals de Badalona.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom