Centenars de passatges teixeixen la trama urbana de la Badalona. Gran part d’aquests passatgers són públics, però alguns dels passatgers de la ciutat són privats. De passatges en trobem a molts barris, alguns estan catalogats com a carrers en el nomenclàtor, però d’altres com a passatges. Hi ha una cosa que uneix tots aquests carrerons badalonins, la tranquil·litat. Hi ha barris, com el Gorg, amb els passatges del voltant del carrer Tortosa, a la Salut, al voltant de Pau Piferrer o Dalt la Vila, que concentren diversos passatges. Tot i que no hi ha un estudi, almenys públic, de quants passatges hi ha a la ciutat podríem estar parlant d’una cinquantena, alguns fins i tot privats, amb accés només pels veïns.
Com és la vida als carrerons badalonins?
Viure en comunitat i fer vida en comú. Moltes vegades viure en passatges o carrers petits fa que els veïns es coneguin. En alguns d’aquests carrers se solen fer sopars de carrer, sobretot després de les Festes de Maig i el mes de juny. També és habitual netejar l’espai que tens davant de casa. Això passa en molts passatges de la ciutat. “En ser un espai onpassa poca gent sempre està força net i els mateixos veïns escombren molts dies el seu tros”, explica una veïna d’un dels passatges del carrer Tortosa. En aquest tram es concentren força passatges, com el passatge Severo Catalina, del Riu Ebre o de la Mare de Déu de la Fuensanta. “És una vida de poble”, diu la Cristina veïna d’un d’aquests passatges. “Els veïns fem vida de comunitat, jo sé la vida de tots els veïns del passatge, de què treballen, els seus horaris, de fet entre tots ens ajudem”. La Cristina lamenta al TOT la deixadesa de la zona. “El carrer Tortosa, per la seva situació, s’ha anat degradant en els darrers anys, molts veïns s’ha mort, per grans, i aquí ha vingut a viure molta gent de fora”, explica la Cristina. La veïna del Gorg opina que l’Ajuntament hauria de cuidar més aquests passatges. “Aquí moltes vegades ningú escombra i som els veïns qui treuen l’escombra per netejar”. Molts veïns no canviarien aquesta vida de poble enmig de Badalona, tot un oasi.
Alguns carrerons o passatges són privats
A Badalona trobem diversos carrerons privats. Un que coneix poca gent és el carreró que surt del carrer Sant Anastasi, a pocs metres de la plaça de la Vila. És un carrer privat, així ho adverteix un cartell, i els veïns aparquen el seu cotxe. És un carreró amagat, amb tranquil·litat, i a pocs metres d’un lloc tan cèntric, amb Francesc Layret on no paren de passar cotxes, i al carrer amb més vianants de Badalona, el carrer de Mar.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom