Què passa després de l’ictus? Quins canvis causa en l’estat d’ànim i en la memòria de les persones que el pateixen? Quina dieta i nutrició s’ha de seguir? Aquests i altres interrogants, dels que sovint no es parla prou, seran tractats aquest dijous 26 d’octubre (15:30h) a l’Hospital Germans Trias en una jornada emmarcada en la celebració, diumenge, del Dia Mundial de l’Ictus.
Es tracta de la I Jornada per pacients i familiars afectats per Ictus, una cita que, inclosa en el cicle de xerrades divulgatives que l’Hospital està organitzant enguany amb motiu del 40è aniversari, comptarà amb la participació de professionals de l’Hospital i de pacients i familiars afectats per l’ictus, que explicaran els seus coneixements, preocupacions i experiències després d’haver superat una de les principals causes de mort i discapacitat arreu del món.
Així, la veu professional arrencarà una primera taula que abordarà els problemes i les necessitats post-ictus més freqüents, quins objectius ha tenir i com s’ha d’organitzar la rehabilitació i quines cures i quina continuïtat assistencial es fa des dels equips d’atenció primària. Per la seva banda, una segona taula tractarà els dèficits cognitius i anímics post-ictus, així com estratègies i consells per a pacients i familiars. Per últim, una tercera taula explicarà què és la disfàgia, com es fa l’avaluació durant l’ingrés i quins consells de nutrició i dieta s’han de seguir.
L’altre plat fort de la jornada serà una taula rodona per donar a conèixer l’experiència dels pacients, alguns dels quals donaran el seu testimoni. Estarà moderada per Natalia Pérez de la Ossa, metgessa especialitzada en neurologia, coordinadora de la Unitat d’Ictus de l’Hospital Germans Trias, i per les gestores de casos de la unitat. “Serà una jornada atractiva i interessant perquè podrem escoltar de primera mà les preocupacions i necessitats dels pacients afectats i les seves famílies, el que ens ajuda a organitzar i oferir una millor atenció sanitària”, subratlla Pérez de la Ossa.
En la jornada també es donarà a conèixer, per primera vegada, un ‘fanzine’ sobre l’ictus dissenyat per Eugènia García-Amor, resident de Neurologia de l’Hospital, en què s’explica de forma gràfica la malaltia i les seves conseqüències.