Per Bernat Bella / AMIC – Redacció TOT

Era el 1925 quan Ezequiel Giró va fundar una empresa tèxtil a Badalona que durant les pròximes dècades es va dedicar a vendre la seva roba a nivell local. Fins que als anys 50, van tenir una idea revolucionària: crear una malla per envasar fruita i verdura. Setanta anys després, productors i distribuïdors de tot el món utilitzen el sistema inventat pel Grup Giró, líder mundial del sector amb presència a una cinquantena de països i una facturació de 181 milions d’euros. La famosa bossa de fils amb foradets que guarden patates, cebes o taronges d’arreu té un origen badaloní i envasadors i distribuïdors fan servir les màquines del Grup Giró. El 70% del seu negoci és a l’exterior.

De mitges per a dones a malles per fruita

“Giró va néixer com una empresa tèxtil, com tantes altres del teixit industrial català en aquella època. Un dels articles que feien eren mitges per dones”, explica David Porta, director d’estratègia de la companyia. Els anys 20, 30, 40 i 50 eren una empresa tèxtil més, de petita dimensió.Fins que va arribar el 1958: “L’avi de l’actual president va tenir una idea brillant: en lloc de fer una malla de teixit com una peça de roba, fer-ho de plàstic i posar-hi fruita dins i verdura dins”. I així és com van crear aquest sistema d’envasat que s’ha popularitzat a països dels cinc continents. “S’ha convertit en un sistema estàndard i es fa servir a gairebé tot el món”, destaca Porta.

L’èxit de la malla: de Mercadona a Walmart

La malla es va popularitzar ràpidament com a sistema d’envasat de cítrics, cebes o patates. El director d’estratègia n’explica els motius: “La malla és un producte molt transpirable i la fruita es conserva i no es fa malbé en el punt de venda”. A més, als consumidors els agrada veure, tocar i olorar el producte que compra i la malla ho permet. “Tot això va fer que es convertís en un referent i es va anar estenent a tot el món. Avui Giró ven a 50 països dels cinc continents, estem presents a la major part de les cadenes de supermercats del món”. Mercadona, Carrefour, Walmart, Tesco, Lidl, Aldi, Morrisons, Conad, Rewe Dein Markt o Costco són només alguns exemples.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom