Badalona celebra la Festa Major, commemorant els 575 anys de la primera menció d’aquesta festa

0
1479
Del dimecres 14 fins al divendres 16 d’agost Badalona celebra la seva Festa Major per la solemnitat de l’Assumpció de la Mare de Déu, el dia 15, i de Sant Roc el dia 16 d’agost, patrona i copatró de la ciutat respectivament.
Els principals atractius del programa d’activitats d’enguany són la música i la cultura popular, amb actes com la Tronada, el Ball a plaça, la Cercavila, el Castell de focs o el Bany de les Bèsties. El passeig de la Rambla serà l’escenari de diferents concerts. Un d’ells,  la nit del 14 d’agost, amb Los 80 Principales, que proposen un viatge a la dècada dels 80 amb cançons mítiques de grups com Queen o El Último de la Fila i DJ Badabronx per acabar la nit amb una selecció dels millors hits actuals. I un altre concert, la nit del 15, amb 31 FAM, el grup de música urbana referent del país que torna a Badalona amb el seu últim disc X si ens veiem en una altra vida.
Aquest any, a més, es commemoren 575 anys de la primera menció de la Festa Major. Badalona compta amb una consueta parroquial del segle XV (llibre que recull els costums, pràctiques i celebracions de la comunitat eclesiàstica). Es tracta de Pràctiques i costums de Badalona, un costumari que es coincideix a datar l’any 1499 i que ha permès afirmar que enguany fa 575 anys de la primera menció documentada de la nostra festa, situant-la entre una de les cinc festes majors documentades més antigues del país.
El dilluns 1 d’agost, a les 19 hores, s’inaugurarà a la planta baixa de la Casa de la Vila, l’exposició 575 anys de la Festa Major (pel cap baix), una mostra que, repassant la història de la Festa Major fins als nostres dies, mostrarà part d’aquest document del segle XV on llegeix que per Santa Maria d’agost s’hi fan dues misses, pel fet que “és la festa major de Badalona”. L’exposició es podrà visitar de l’1 al 16 d’agost, d’11 a 14 hores i de 16 a 21 hores.
També a la Casa de la Vila s’hi instal·larà, del 13 al 16 d’agost, la mostra d’imatgeria festiva de la ciutat, per acostar-se i gaudir del patrimoni festiu badaloní; i a la Biblioteca Canyadó i Casagemes – Joan Argenté es podrà visitar, també de l’1 al 16 d’agost, l’exposició Arrenglerats a la platja. Els envelats i la Festa Major.
Aquestes són les activitats programades pels dies de la Festa Major de la ciutat:
Dimecres 14 d’agost
Repic de vigília.
A les 18 hores , a l’església de Santa Maria.
Tronada
A les 20 hores, a la plaça de la Vila.
Una traca de cinc-cents metres recorrerà els carrers de la Costa i de Sant Anastasi, i unirà la plaça de la Constitució (antiga plaça de la Vila) amb l’actual plaça de la Vila.
A continuació,
Ball a plaça i Cercavila pels carrers de Francesc Layret, de la Mercè i passeig de la Rambla.
Castell de focs
A les 22 hores, a la platja dels Pescadors.
Concert de Festa Major:
Los 80 Principales
Acabat el Castell de Focs, al passeig de la Rambla
Un viatge musical per reviure algunes de les millors cançons de la dècada dels 80: Queen, AC/DC, El Último de la Fila… i que, després de l’èxit de l’any passat, torna a la Festa Major de Badalona.
DJ Badabronx
A continuació, al passeig de la Rambla, el DJ badaloní oferirà una selecció dels hits més actuals.
Dijous 15 d’agost
Matinades
A les 8 hores, pels carrers del Centre i de Dalt la Vila.
Catifa de flors
A les 10 hores, a l’església de Santa Maria.
 
Repic de Festa Major
A les 10 hores, a l’església de Santa Maria.
Anada a Ofici
A les 10 hores, a la plaça de la Vila.
Els balls aniran a Ofici pels carrers de Sant Anastasi, de la Costa, de Sant Sebastià, plaça Pau Casals, carrer de Barcelona, plaça Constitució, carrer de la Plaça i plaça Barberà.
Repic de missa i Ofici solemne de Festa Major
A les 11 hores, a l’església de Santa Maria.
Tornada d’Ofici
A continuació, tots els balls tornaran d’Ofici en cercavila des de la plaça de Barberà i fins a la plaça de la Vila.
Dinar Popular
A les 14.30 hores, al passeig de la Rambla.
Concert infantil:
Balambambú de Pentina el Gat
A les 18 hores, al passeig de la Rambla.
Espectacle familiar que combina rock & rollska, rumba catalana, salsa i samba per fer gaudir a petits i grans.
Ballada de Sardanes amb la Cobla Sabadell
A les 19 hores, al passeig de la Rambla.
Bany de les Bèsties
A les 22 hores, a la platja dels Pescadors.
Després d’una cercavila de foc, les bèsties de Badalona es banyen a mar envoltades de foc. Recorregut: passeig Marítim, des de la platja dels Pescadors a la platja del Pont d’en Botifarreta.
Concert de Festa Major:
31 FAM
A les 23.30 hores (aproximadament), al passeig de la Rambla
El grup referent de la música urbana del país 31 FAM torna a Badalona amb el seu últim disc X si ens veiem en una altra vida.
Divendres 16 d’agost
Matinades
A les 8 hores, pels carrers dels barris del Centre i de Dalt la Vila.
Repic de missa i Ofici de Sant Roc
A les 11 hores, a l’església de Santa Maria.
Tornada d’Ofici i Fi de Festa
Tots els balls tornen d’ofici en cercavila fins a la plaça de la Vila, on hi haurà una tronada de final de festa.
Per a més informació, consulteu agendacultural.badalona.cat i seguiu les xarxes socials del Servei de Cultura de l’Ajuntament de Badalona (a Instagram, X i Facebook).

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom