L’Hospital Germans Trias, referent en tractar de forma remota símptomes del Parkinson o de la tremolor essencial en pacients amb estimulació cerebral profunda

0
407

L’Hospital Germans Trias s’ha consolidat com a centre referent a Espanya i a Europa en poder controlar, de forma remota, els símptomes que pateixen pacients amb malalties causades per trastorns del moviment com el Parkinson o la tremolor essencial.

Ho és en començar a utilitzar, fa més de dos anys i per primera vegada a Espanya, un dispositiu que, connectat a internet, permet controlar aquests símptomes a distància, sense necessitat que el pacient hagi de desplaçar-se a la consulta de l’hospital. En aquest sentit, l’especialista visita el malalt de forma telemàtica i durant aquesta sessió, en pocs minuts, el professional pauta i ajusta la intensitat i la freqüència dels corrents elèctrics que s’envien a uns elèctrodes que professionals del Servei de Neurocirurgia han implantat prèviament al cervell del pacient per al control d’aquests símptomes.
Des que al 2022 l’Hospital estrenés en els primers pacients aquesta tecnologia de neuromodulació remota –anomenada NeuroSphere-, el centre l’ha acabat fent servir en més de 60 pacients, d’edats diverses i alguns connectats des de països molt llunyans. Aquesta xifra només és comparable a la registrada a hospitals d’Estats Units i que el Germans Trias preveu augmentar fins els 80 durant aquest any. Fins ara, la satisfacció és la tònica dominant entre els pacients i els professionals que l’han feta servir: “Ens ajuda a tenir millors resultats amb la teràpia, a estar més segurs que el pacient està bé i ens dona molta confiança que puguem connectar amb ell en un moment de necessitat”, resumeix Ramiro Álvarez, cap de la secció de trastorns del moviment del Germans Trias.
Menys desplaçaments i una atenció més ràpida, fàcil i segura
Des de fa més de 15 anys i fins 2022, el Germans Trias aplicava aquest tractament de neuromodulació fent venir el pacient a la consulta, en tant que la connexió amb el dispositiu del pacient per Bluetooth era l’única que permetia ajustar els corrents
elèctrics enviats als elèctrodes que té implantats. Tot plegat, suposava una dificultat per a més d’un terç dels seus pacients, que resideixen fora de l’àrea de referència de l’Hospital, a la Catalunya Central o la demarcació de Girona.
Ara, aquest nou sistema, triplement encriptat per garantir-ne la confidencialitat i  seguretat, permet que el pacient sigui visitat rutinàriament des de casa seva, i de forma immediata. A més, ja sense que cap familiar o cuidador l’acompanyi enlloc, com passa en les visites presencials, quan sovint són necessaris en tractar-se de pacients afectats per trastorns del moviment.
Així, el professional –que optimitza el temps dedicat a cada pacient- fa servir una tauleta per veure com es troba i, si cal, ajustar els paràmetres del corrent elèctric per corregir l’activitat del cervell i tractar aquests trastorns del moviment. “Ho fem com si corregíssim una pauta de medicació, però a distància, i sovint veiem millores durant la mateixa consulta telemàtica”, diu Ramiro Álvarez.
En aquest sentit, el grau d’immediatesa d’aquesta millora depèn, en bona mesura, del tipus de símptoma que causen aquestes malalties: la tremolor, els moviments anòmals provocats per un trastorn del moviment conegut com distonia, o la bradicinèsia i rigidesa pròpia de la malaltia del Parkinson i que comporta fer més lentament del normal moviments rutinaris, com caminar, escriure o aixecar-se d’una cadira. A tall d’exemple, pacients amb elevat tremolor poden millorar pràcticament de forma immediata, just després d’ajustar el corrent, mentre que la lentitud de moviment necessita d’hores per a ser corregida.
L’avantatge de fer telemàtiques aquestes visites és superior en els primers tres mesos des de la implantació dels elèctrodes en els pacients, ja que en aquest temps les consultes són més habituals, cada quinze dies aproximadament. Després, les visites ja s’espaien més, cada tres o quatre mesos si la malaltia no és gaire complexa i no hi ha imprevistos. La consulta a distància no substitueix la visita presencial, però permet actuar amb celeritat si els símptomes empitjoren o davant qualsevol imprevist.
Sobre l’Hospital Germans Trias
L’Hospital Germans Trias és un centre públic, situat en l’entorn del Campus Can Ruti, pertanyent a l’Institut Català de la Salut (ICS). Presta atenció sanitària d’alta complexitat a les 800.000 persones que viuen al Barcelonès Nord i al Maresme, així com a ciutadans d’altres territoris catalans en el cas de determinades patologies, en què l’hospital és referència per a fins a 1.500.000 habitants.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom