Un tresor històric a la Serralada de Marina que demana ser redescobert

0
867
A la Serralada de Marina, amagades entre la vegetació i el pas del temps, es troben les restes de la masia de Cal Alemany, un vestigi arquitectònic que connecta la ciutat amb la seva història rural. Aquesta antiga masia, que en el seu moment va ser una de les més destacades de la zona, ha caigut en l’oblit, deixant enrere només ruïnes que resisteixen estoicament el pas del temps. Avui, aquestes restes representen una oportunitat per a Badalona: la de recuperar una part de la seva història i transformar-la en un actiu cultural i patrimonial de gran valor. La masia original era del segle XV, va tenir reformes i ampliacions posteriors; estava construïda amb tapial i la façana de llevant era de maçoneria. Les llindes i els brancals eren fets de pedra. Actualment, les restes de l’edifici principal estan molt degrades i tampoc en resten les cobertes. No obstant això, encara és visible la bassa o safareig quadrat envoltat d’un reduït pati i una galeria d’arcs de mig punt fets amb totxana.
El declivi i l’oblit
 
Amb l’arribada de la industrialització i l’expansió urbana de Badalona, Cal Alemany, com moltes altres masies de la ciutat, van començar un lent declivi. Les necessitats canviants de la població i la manca de relleu generacional van portar a l’abandonament de la masia, que finalment va caure en ruïna. Avui en dia, només queden algunes parets mig derruïdes i fonaments que resisteixen.
Una oportunitat per a Badalona 
La restauració i posada en valor de les restes de Cal Alemany podria convertir-se en un projecte cultural i patrimonial de gran interès per a Badalona. Imaginar un espai on es pugui passejar entre les restes restaurades de la masia, amb panells informatius que expliquin la història del lloc i la seva importància en el passat agrícola de la ciutat. A més, es podria crear una ruta cultural que connecti diferents masies i punts històrics de la Serralada de Marina, oferint als visitants una experiència immersiva en la història local. La recuperació de Cal Alemany no només contribuiria a preservar el patrimoni històric de Badalona, sinó que també oferiria un nou espai de lleure i cultura pels badalonins. És hora d’actuar per evitar que aquest tresor històric desaparegui per sempre.
Víctima de múltiples actes vandàlics
Les restes de la masia de Ca l’Alemany és un indret, ara per ara, on els brètols hi fan de les seves. Habitual lloc de cruising, entre homes, i també botellades, els grafits i les restes d’escombraries omplen les parets, en un espai totalment oblidat.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom