L’Hospital Germans Trias ha estat el centre escollit per la Societat Espanyola d’Endocrinologia i Nutrició (SEEN) per posar en marxa, avui mateix, un estudi pioner a l’Estat. Es tracta d’un treball que vol avaluar, per primer cop al nostre país, la prevalença de sarcopènia en pacients de fins a 65 anys amb obesitat greu. Ara com ara, la prevalença en aquestes edats es desconeix, però se sospita que afecta bona part de les persones que tenen obesitat, encara que siguin joves.
La sarcopènia és una de les malalties més comunes vinculades a l’envelliment i es caracteritza per una pèrdua de massa i de funció muscular, que augmenta el risc de caigudes i complicacions i mort cardiovascular.
Així, a partir d’aquesta setmana i començant pel centre badaloní, un vehicle especialment adaptat estarà uns dies al costat de diferents centres hospitalaris de Barcelona, Madrid i Màlaga. En concret, de l’Hospital de Bellvitge -que també rebrà pacients procedents de l’Hospital Clínic Barcelona-, de l’Hospital General Universitari Gregorio Marañón, de l’Hospital Clínic Universitari San Carlos de Madrid, de l’Hospital Regional Universitari de Màlaga i de l’Hospital Universitari Virgen de Victoria. Pel comboi, i en total, passaran prop de mig miler de pacients que estan seguint controls per la malaltia d’obesitat greu en aquests hospitals –en el cas del Germans Trias, seran uns setanta pacients-.
En aquest vehicle, els pacients seran avaluats durant uns 30 minuts, mitjançant la presa de mesures antropomètriques, de força muscular i el mesurament de la composició corporal a través d’una densitometria -que analitza la quantitat de greix, múscul i ossos que tenen- i un registre d’uns qüestionaris de qualitat de vida i d’activitat física. “L’obesitat sarcopènica és una entitat poc coneguda més enllà de la gent gran, i afecta significativament la qualitat de vida dels nostres pacients: amb la pèrdua de pes es pot agreujar i ens interessa conèixer-la per instaurar mesures preventives com són una dieta enriquida en proteïnes i l’exercici de força”, resumeix Sílvia Pellitero, metgessa adjunta del Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Germans Trias i membre de l’Àrea de Coneixement de l’Obesitat de la SEEN.
Pellitero, juntament amb altres membres d´aquesta àrea, ha estat la dissenyadora de l´estudi, finançat per una beca de la Fundació de la Societat Espanyola d´Endocrinologia i Nutrició (FSEEN). Es tracta d´un estudi multicèntric a nivell nacional que avaluarà tant la funció muscular com la composició corporal, utilitzant la tècnica més avançada: la DEXA, proporcionada per l´empresa Hologic per a aquest projecte. Així, un equip de professionals qualificats viatjarà al bus als diferents nodes per assegurar l’obtenció de dades precises i d’alta qualitat. “Aquest és un estudi de gran rellevància”, emfatitza l’Ana de Hollanda, coordinadora de l’Àrea d’Obesitat de la SEEN i col·laboradora de l’estudi des de l’Hospital Clínic Barcelona.
Actualment hi ha evidències que indiquen que tenir una massa muscular baixa i patir una disminució de la funció muscular té un impacte de pronòstic negatiu, que pot conduir a fragilitat, discapacitat i augment de la morbiditat i de la mortalitat. Però els estudis realitzats fins ara no han permès conèixer les conseqüències reals de l’obesitat sarcopènica –que combina patir obesitat amb tenir baixa massa i feble funció muscular–, i la majoria s’han fet en població amb obesitats no greus.