El Consell Europeu d’Innovació finança amb 3 milions d’euros un projecte amb la participació de l’IGTP

0
1223

La Comissió Europea ha concedit un finançament de 2.999.101€ al projecte NanoBiCar, coordinat des de la Universitat Politècnica de València i amb la participació de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP). L’ajut s’emmarca dins del Programa EIC Pathfinder del Consell Europeu d’Innovació (EIC), un programa altament competitiu amb l’objectiu d’identificar, desenvolupar i ampliar tecnologies revolucionàries i innovacions disruptives.

La convocatòria del EIC Pathfinder Open d’enguany ha seleccionat, d’entre els més de 1100 sol·licitants, 45 nous projectes per desenvolupar tecnologies d’avantguarda en diversos camps: salut, intel·ligència artificial, informàtica, medi ambient i energia. Les propostes seleccionades provenen de 25 països, entre les quals es troba Espanya amb cinc projectes.

Un d’aquests projectes és NanoBiCar. Està coordinat per la Universitat Politècnica de València i es durà a terme en col·laboració amb centres de recerca d’Espanya, Israel, França i Països Baixos. Entre aquests es troba l’IGTP, a través de Pere-Joan Cardona, líder de la Unitat de Microbiologia Clínica i Experimental (UMCiE).

El projecte NanoBiCar busca revolucionar el tractament de les infeccions bacterianes amb un enfocament immunoterapèutic innovador, superant molts dels problemes associats als tractaments actuals i amb potencial per aplicar-se en altres camps. Utilitzant la tuberculosi com a prova de concepte, els investigadors faran ús de marcadors específics per identificar cèl·lules infectades per Mycobacterium tuberculosis i bacteris extracel·lulars en tres plataformes immunoterapèutiques que no s’han provat fins ara en malalties bacterianes.

Les tècniques que utilitzaran són segures, econòmiques, fàcils d’utilitzar i altament específiques, sense generar resistències i amb una gran adaptabilitat per a contextos amb recursos limitats. A més, són efectives independentment de la resistència als antibiòtics, la variant genètica de l’hoste o l’estat immunològic del pacient.

Mireia Giménez Barcons, responsable de projectes internacionals a la Unitat de Projectes de l’IGTP, explica que “els resultats del projecte poden tenir un gran impacte tant a nivell científic com social, ja que es basen en el desenvolupament de noves immunoteràpies per al tractament de malalties amb una àmplia afectació com la tuberculosi“. També remarca que “a través d’una estratègia immunoterapèutica totalment nova, el projecte podria desenvolupar un mètode universal per combatre les diferents formes d’infecció per tuberculosi, i potencialment aplicar-lo per a altres infeccions i malalties altament prevalents com el càncer. Aquestes tècniques pioneres poden suposar un abans i un després en la lluita contra les malalties infeccioses i altres malalties, i permeten situar la recerca de l’IGTP al capdavant de la que es fa en aquest tipus de teràpies.”

Pere-Joan Cardona explica “Es tracta d’un projecte disruptor que pot significat un abans i un després en el control de la tuberculosi, la malaltia infecciosa que causa més morts a nivell mundial: 1,5 milions de morts a l’any. Com a conseqüència de la pandèmia de la covid19 hem reculat més de 15 anys en les aspiracions de controlar aquesta malaltia. Un dels gran reptes és el gran nombre de casos amb soques multiresistents, 0,5 milions a l’any, que son molt difícils de tractar, o formes de la malaltia ràpidament mortals, com la meningitis tuberculosa. La proposa d’immunoteràpia que estem desenvolupant pot representar un pas definitiu per controlar el patogen més agressiu que existeix actualment, el Mycobacterium tuberculosis”.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom