La Barnahus de Badalona atén 189 casos de violència sexual contra infants i adolescents el 2024

0
187

“Catalunya és pionera al sud d’Europa en la implantació del model Barnahus, un abordatge integral que, amb les dades a les mans, ens demostra que és un èxit a l’hora de combatre la xacra de la violència sexual contra nens i nenes”. Així s’ha referit la consellera de Drets Socials i Inclusió, Mònica Martínez Bravo, al desplegament de la xarxa Barnahus, que compta des de l’octubre de l’any passat amb 14 serveis arreu del país. En una roda de premsa a la seu de la conselleria, Martínez Bravo ha fet balanç de l’activitat d’aquests recursos que el 2024 van atendre un total de 2.897 casos d’infants i adolescents víctimes de violència sexual.

“En només un any, els expedients oberts amb motiu compatible a un abús sexual s’han multiplicat per 2,5”, ha destacat Martínez Bravo. La consellera ha remarcat que es tracta d’un èxit compartit amb el conjunt de departaments del Govern que formen part de l’Estratègia Barnahus (Drets Socials i Inclusió, Interior i Seguretat Pública, Educació, Salut, Justícia i Qualitat Democràtica i Igualtat i Feminisme), a més de la Fiscalia i la Judicatura. “Tots els membres de l’Estratègia Barnahus hem esmerçat esforços, tant a nivell formatiu com de recursos humans, per fer possible el desplegament de la xarxa. Una feina conjunta que posa de manifest el compromís de les institucions per evitar la revictimització dels infants i garantir que les víctimes i les seves famílies puguin ser atesos de la millor manera possible”.

Els reptes de l’Estratègia Barnahus per 2025

La consellera ha manifestat que un dels principals reptes enguany és “la consolidació del model arreu del país”. En aquest sentit, ha explicat que es treballarà en la construcció d’espais definitiusa 6 territoris i es desplegaran polítiques preventives i formació arreu de Catalunya.

Martínez Bravo també ha concretat que s’està impulsant una millora dels sistemes d’informació dels casos atesos a les Barnahus per mesurar l’impacte del fenomen de les violències sexuals contra infants i adolescents. També s’ha referit a la importància d’analitzar el servei i ha anunciat que entre 2025 i 2027 es durà a terme un projecte d’avaluació externa.

Per acabar, Martínez Bravo ha remarcat que un altre dels aspectes clau per la implantació del model amb què s’està treballant és l’elaboració i aprovació d’un nou protocol marc contra la violència envers la infància i l’adolescència i d’un Decret regulador del servei.

Balanç 2024

En el decurs de la roda de premsa, la consellera ha detallat els casos atesos l’any passat en cadascun dels serveis. “Cal tenir en compte que la fotografia que mostrem avui no inclou tot 2024, ja que Tarragona és l’única Barnahus que va estar activa tot l’any. La resta va començar a rebre casos a mida que es van anar posant en funcionament entre febrer i octubre”, ha explicat.

Pel que fa al perfil dels infants i adolescents atesos, la consellera ha destacat que 8 de cada 10 són nenes i que el 53,1% dels fets han tingut lloc en l’àmbit familiar de la víctima. Sobre les edats, els abusos patits entre els 12 i els 15 anys representen prop del 34% del total i la franja d’edat entre 5 i 8 anys concentren un 29,4% dels casos atesos als serveis Barnahus.

 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom