Badalona, Barcelona, Cerdanyola del Vallès, El Prat del Llobregat, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet i Terrassa han constituït aquest dimecres l’Associació de Municipis per a la Gestió Pública de l’Aigua amb l’objectiu de fer front comú en la lluita per aconseguir la remunicipalització d’aquest servei. L’associació, presentada pels alcaldes de les set ciutats en un acte a l’Ajuntament de la capital catalana, servirà per compartir experiències i oferir assessorament a aquells municipis que optin per recuperar el control públic de l’aigua. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha defensat una gestió “pública, transparent, participativa i sostenible del cicle integral de l’aigua” enfront dels “privilegis i inèrcies que venen des de fa molt temps”.
Els alcaldes de set municipis catalans han signat aquest dimecres un protocol d’intencions per crear una xarxa a favor de la gestió pública de l’aigua. Tot i que s’ha articulat com a associació de municipis, està oberta a ens supramunicipals, sectors acadèmics i societat civil organitzada. Les set ciutats que l’han creat tenen situacions diferents, ja que alguns formen part de l’Àrea Metropolitana i altres no, i el del Prat, per exemple, ja disposa d’una empresa pública de l’aigua. Barcelona està a l’espera de la sentència del Suprem que ratifiqui o no la decisió del TSJC d’anul·lar el contracte metropolità de concessió d’aigua, però ja està preparant tots els estudis per impulsar la gestió pública.
Aquesta associació oferirà suport a tots aquells municipis que vulguin apostar per aquest model de gestió, aportant-los assistència, coneixement i acompanyament. Els signants defensen que l’abastament d’aigua i el sanejament són serveis bàsics i essencials, però també un dret humà reconegut per Nacions Unides. És per això que reivindiquen el seu accés universal i assequible, sense manca de subministrament per motius econòmics o socials. Des de Badalona, Dolors Sabater, ha defensat que els ajuntaments recuperin el control d’aquest servei, que puguin fixar preus i que la ciutadania pugui participar en la presa de decisions. Ha celebrat aquesta nova aliança per aconseguir un canvi que “incomoda l’hegemonia i les elits”.