Noves troballes a les excavacions dels laterals de la C-31. Pel que fa a les peces, cal esmentar l’escultura del déu Bacus relacionada, precisament, amb aquest larari, que és l’únic exemple trobat fins ara a Baetulo tant pel que fa a material –és feta de giallo antico, una exclusiva pedra calcària marmòria procedent de Chemtou, a Tunísia- com per la seva tipologia. Es tracta d’un herma, un bust esculpit amb el dors completament pla que anava encastat en un moble, columna o espai decoratiu. Representa Bacus, déu del vi i la vinya –el conreu predominant a la ciutat romana de Baetulo– amb una estètica clarament orientalitzant, fet que convida a pensar que es tracta de la còpia d’una peça d’etapa hel·lenística que durant l’època altoimperial van gaudir de molta popularitat. L’escultura quedarà depositada al Museu de Badalona.
L’aparició de fins a quatre estances amb excepcionals paviments pertanyents, possiblement, a dues domus o cases benestants, situades a la part alta de l’antiga ciutat romana, ha permès replantejar les dimensions i l’estructura urbana de Baetulo. Dos dels mosaics seran traslladats al Museu.
De les restes documentades cal destacar una zona agrícola destinada al cultiu de la vinya, dos forns vinculats a una estança destinada al treball artesanal i, especialment, la claveguera del cardo maximus, que arriba amb aquesta troballa a un recorregut conegut de 470 metres de llargada, una longitud superior a la que es coneix, a dia d’avui, del cardo maximus de la ciutat de Barcino. Destaquen també les dues domus, ja esmentades, amb excepcionals paviments de mosaic. Una d’elles amb uns balnea o termes privades i l’altra amb un larari –o espai de culte- d’excepcional decoració i sumptuositat. Un cop acabada l’excavació arqueològica les restes ja consolidades quedaran protegides sota la nova estructura viària. El proper 29 d’abril, en el marc de la Magna Celebratio, s’explicaran els detalls d’aquesta intervenció arqueològica.