Han començat el trasllat dels dos mosaics romans trobats en les obres del lateral

0
948

Aquest dimarts han començat les tasques per traslladar al Museu de Badalona dos dels mosaics trobats en les excavacions arqueològiques que es van posar al descobert durant les obres del futur lateral de l’autopista C31. S’ha optat per l’extracció dels mosaics, tot i no ser un fet habitual, per l’excepcionalitat de les peces, en un procés que s’allargarà durant uns dies amb la utilització de tècniques molt especialitzades.

Els dos mosaics que són traslladats per a ser mostrats en l’exposició permanent del Museu, a banda de la seva bellesa i el seu magnífic estat de conservació, aporten dues dades molt rellevants per al coneixement de l’antiga Baetulo. Per una banda, segons el Museu de Badalona, “es troben fets amb una tradició itàlica que ens mostren un alt estatus social de les famílies que vivien en aquestes domus, o cases benestant” i, per l’altra, afegeix “estem davant d’un dels carrers principals –cardus màximus– que ens mostra que l’antiga Baetulo tenia una dimensió més gran que la que teníem documentada”.

El mosaic més gran, fet amb la tècnica artística coneguda com a Opus sectilis té peces de marbre i pissarra, de formes geomètriques i té al costat un més petit amb el dibuix de dos peixos. La singularitat és que s’integra en un espai de culte, anomenat larari (lararium, en llatí) de més de 14m2 que estava dedicat als Lars, o déus de les llars. En aquest espai també s’ha trobat una escultura de marbre dedicada a Bacus. La singularitat és que es traslladen al Museu de Badalona el mosaic i el conjunt de larari sencer.

L’altre mosaic de magnífica conservació, també fet majoritàriament de marbre, té una decoració coneguda com a ‘flor de la vida’ que consta d’un cercle dividit en sis segments que s’entrellacen en cercles secants i es repeteixen. En trobar-se delimitat per paviment (opus signinum) es compacta amb tècniques especialitzades per poder extreure’l per sota d’una peça sencera.

Els mosaics, l’escultura i la resta d’elements apareguts durant les excavacions (monedes, llànties, ceràmica, pintures murals i altres peces), passaran a formar part del fons arqueològic del Museu de Badalona un cop s’hagin documentat i estudiat amb deteniment.

El Museu de Badalona ha avançat que, tot i que ara començaran les feines d’estudi i laboratori, les peces trobades podrien datar-se a mitjans del segle I dC. i que els treballs de planimetries, un cop informatitzats, ens permetrà conèixer amb més detalls la trama urbana de la Baetulo romana.

Finalitzada l’excavació arqueològica, les restes ja consolidades quedaran protegides sota la nova estructura viària. Actualment s’està redactant un projecte de rebliment indefinit que haurà de ser aprovat per la Comissió Territorial del Patrimoni Cultural de Barcelona de la Generalitat de Catalunya. El Departament de Territori i Sostenibilitat preveu iniciar l’execució de les obres del lateral de la C-31 el juny vinent.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom