Badalona s’avança al Dia Internacional de la Dones amb l’acte institucional

0
1440

El Consell Municipal de les Dones de Badalona ha seleccionat les tres dones finalistes del premi Trencant Invisibilitats 2017 en la categoria individual i les tres candidatures que opten a guanyar-lo en la categoria de projectes. Els premis es lliuraran al Teatre Zorrilla de Badalona aquest dimecres 7 de març, a partir de les 19 hores, en l’acte institucional amb motiu del Dia Internacional de les Dones. A més del lliurament dels premis, l’acte comptarà amb l’actuació de dansa de Yolanda Vargas i la interpretació de la cançó La mujer de las mil batallas de Manuel Carrasco a càrrec de Grup de Dones Congrés.

Les 3 dones finalistes del premi Trencant Invisibilitats 2017 en la categoria individual són:

– Maria Amaya, una dona gitana de 50 anys que viu al barri de Sant Roc i que ha fet dues carreres: treball Social i antropologia. Actualment és treballadora social dels Serveis Socials en el barri del Pomar i membre de la Fundació Privada Pere Closa des de l’any 1998. La Maria és un exemple positiu per a la societat, ja que pertany a una cultura minoritària, és dona i continua vivint al barri on va créixer. Amaya és un referent per a la comunitat gitana que valora la seva història de vida i el treball que realitza.

– Glòria Pérez, fundadora i directora (1992-2001) de la biblioteca Can Casacuberta. Durant el seu mandat com a directora de la Biblioteca Nacional va elaborar i dirigir les activitats per apropar-la a la ciutadania. Actualment és la presidenta de la FESABID (Federació espanyola de societats arxivistes, biblioeconomies i documentació museística). La figura de la Glòria trenca amb els estereotips com a dona bibliotecària per la seva capacitat de lideratge.

– Dolors Torrents, una dona badalonina a qui se li va retirar el dret de sufragi el 2005 quan amb 34 anys va deixar de figurar al cens en modificar-se el grau de capacitat que tenia reconegut. La seva lluita personal, compartida amb altres persones i col•lectius com Aspanin, va fer que l’any 2015 se li retornés el dret a vot, retirat quan se li modificà el grau de capacitat. La retirada del dret de sufragi afecta milers de persones. L’exemple de la Dolors obre un camí per a moltes altres persones en la mateixa situació.

En la categoria de projectes, els tres seleccionats són:

– Acollida i Esperança Can Banús. El centre d’acollida Can Banús, de la Fundació Acollida i Esperança, és un projecte que funciona a Badalona des de 1996. Es tracta d’una llar residència mixta per a persones afectades pel VIH i que pateixen exclusió social. Aquest projecte funciona gràcies a un equip professional, majoritàriament de dones, inclosa la seva directora tècnica i a un bon nombre de voluntàries. Gràcies a elles es genera un espai d’acompanyament -amb accent femení- a persones molt vulnerables on es millora la seva qualitat de vida i es fa possible una autèntica integració i socialització.

– FAR (Formació, Acompanyament i Relació) és un projecte que s’està duent a terme des del 2007 fins a l’actualitat al barri de la Salut de Badalona. Aquest projecte apropa la possibilitat d’integració sociocultural de les dones del barri La Salut a través de l’idioma, impartint classes d’alfabetització de castellà i català. Acompanyades per un equip de voluntàries i professionals de la Fundació Salut Alta, s’obre la possibilitat de participació a mares de menors de 0 a 3 anys oferint un espai de llar d’infants. Alhora, més enllà de la part formativa, FAR suposa un espai de trobada entre dones del barri que comparteixen alegries i dificultats comunes, i es complementa amb l’espai “Sakti” on dos cops al mes s’ofereix un espai d’autoconeixement personal i emocional.

– Fundació Badalona Capaç, pel seu projecte contra l’exclusió de les dones que té per objectiu oferir oportunitats d’ocupació (terapeuta o laboral, remunerada o no) a les persones adultes amb diversitat funcional de la ciutat de Badalona. Amb la seva tasca combaten la doble exclusió que pateixen les dones amb discapacitat en el món laboral: per raó de gènere i per la mateixa discapacitat.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom