Coco, StarWars, PJ Masks i les mones personalitzades, protagonistes d’aquest any

0
1348

Coco, la darrera pel·lícula de Disney, parteix com a gran favorita per ser l’estrella de la Pasqua d’aquest any. Els protagonistes del film d’animació conviuran les properes setmanes amb altres personatges familiars per al públic infantil com són les figures de StarWars, els jugadors del Barça, els superherois de PJ MAsks, Ladybug o els cadells de la Patrulla Canina. Per als més exigents, el Gremi de Pastisseria de Barcelona proposa les mones personalitzades gràcies al chocotransfer. Amb aquesta tècnica, basada en la impressió amb tintes alimentàries, els clients poden traslladar a la xocolata les imatges que desitgen i així sorprendre als seus fillols amb una mona artesana i única. Les previsió de vendes per a aquest any és positiva. Segons el Gremi de Pastisseria de Barcelona, enguany esperen superar les 700.000 unitats venudes, el que significa un lleuger augment respecte l’any anterior d’un 1%. Els professionals pastissers atribueix en aquesta mínima pujada el fet que en aquest 2018 la celebració coincideix amb els primers dies del mes, el període més favorable per a l’economia domèstica. Els preus d’aquestes peces tradicionals de pastisseria varien en funció de la grandària de la figura de xocolata i el tradicional pa de pessic. A les pastisseries es poden trobar mones artesanes a partir de 20 euros.

Des del Gremi, es recorda que el temps mitjà de treball per a l’elaboració d’una mona de Pasqua és de 3 hores, entre crear els motlles o tallar els patrons per formar les figures, treballar la xocolata, unir les peces, pintar-les i decorar-les. Es tracta d’un treball que, encara ara, els pastissers agremiats realitzen de forma artesana amb cacau de qualitat, sense additius, Fotos de l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona ni oli de palma, ni greixos trans o colorants azoics presents en les mones industrials. Com altres peces de pastisseria artesana, les mones actuals segueixen noves tendències com ara la reducció de sucre en el clàssic pa de pessic (amb mantega, xocolata i fruita confitada). Els pastissers responen així a la preocupació per reduir el consum de sucres i greixos i a la preferència per els sabors menys dolços. Durant els darrers anys les figures de xocolata s’han imposat a poc a poc al tradicional pastís amb els ous de xocolata. Tal com apunta el President del Gremi, el pastisser Elies Miró, de Castellterçol, “El canvi de tendència es deu a les noves rutines. El pa de pessic implica compartir taula, seure i passar una estona amb la família encara que cada vegada són més les persones que per aquestes dates surten de viatge i prefereixen emportar-se la Mona amb ells i menjar-la a poc a poc “, ja que la figura de xocolata es conserva millor.

 

La mona de Pasqua, sis segles de tradició

La primera documentació sobre un pa de pessic circular amb ous durs data del segle XV encara que no és fins a 400 anys més tard quan els pastissers francesos acompanyen aquestes peces amb xocolata. És al segle XX quan neix l’art de crear figures amb aquest ingredient, una tradició que arribarà a Barcelona al 1930 de la mà del pastisser Lluís Santapau qui des de la desapareguda Confiteria Mora comença a modelar les primeres figures. Anys més tard, les mones de xocolata ja s’havien popularitzat per tot el país amb grans creacions a les vitrines de les pastisseries per sorprendre grans i petits. L’any 2000 el Gremi de Pastisseria de Barcelona va impulsar la creació del Museu de la Xocolata, en què s’exposen obres espectaculars i es repassa la història del treball artesà de centenars de mestres xocolaters que han forjat la història d’aquesta tradició a força hores de treball i de creativitat. Del 24 de març al 2 d’abril, el Museu organitza tallers infantils perquè els més petits aprenguin com es treballa la xocolata i creïn la seva pròpia mona com si fossin pastissers artesans. Es preveu que hi participin un miler de nens i nenes. Al costat del Museu es troba, l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona, tot un referent internacional en formació per a futurs pastissers i mestres xocolaters de tot el món, que aquests dies ja treballen en les seves creacions.

Foto: Mona de Badalona de la Pastisseria Catalunya 

 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom