L’espectacle teatral, per a tots els públics, ‘Mestre Fabra, caçador de paraules’, que es representarà a diverses biblioteques de la ciutat; la caminada lingüística ‘Parla i fes camí’; els actes d’inici del curs acadèmic 2018-2019, a l’Institut Pompeu Fabra i la Viquimarató, organitzats pel Consorci per a la Normalització Lingüística, completen el programa.
L’alcaldessa Dolors Sabater ha agraït a Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística de la Generalitat, el fet que Badalona sigui un dels punts importants de la commemoració de l’Any Fabra a tot el país. “Ens permet reivindicar i redescobrir la implicació que el mestre Pompeu Fabra va tenir amb el teixit social de la nostra ciutat i ens serveix com a model de cohesió”.
Sabater afirma que el programa està pensant perquè les persones i la ciutadania facin seva la figura del mestre i ha remarcat que Badalona és una ciutat “diversa que necessita que la llengua catalana arribi als barris de la ciutat per enfortir la convivència i assegurar la igualtat social i d’oportunitats”.
Les propostes estan organitzades per l’Ajuntament de Badalona i diverses entitats culturals com el Centre de Normalització Lingüística de Badalona i Sant Adrià; l’Espai Betúlia, Centre de la paraula i les lletres; el Museu de Badalona; Òmnium Cultural i la Xarxa Municipal de Biblioteques de Badalona.
Pompeu Fabra va viure a Badalona des de 1912 en què retornà de Bilbao, on ocupava una plaça de catedràtic a l’Escola d’Enginyers, fins al 1939 en què marxà a l’exili. Va instal·lar-se a la ciutat perquè la seva filla es trobava delicada de salut i necessitava banys de mar. A més, Badalona oferia al mestre la possibilitat de desplaçar-se cada dia fins a Barcelona per treballar a l’IEC.