“La meva il·lusió seria que a partir d’aquest divendres, més badalonins s’interessessin pel patrimoni de la nostra ciutat”
Els badalonins som conscients de la importància de Baetulo?
Jo crec que no del tot. És evident que cada cop més els badalonins coneixen la ciutat romana i en aquest sentit, l’esforç fet en els darrers anys per l’Ajuntament i el Museu de valorar i museïtzar una part important del nostre patrimoni romà ha contribuït de manera notable a aquest coneixement. Però passa com a molts llocs, sempre es valoren més les coses externes que no les pròpies. Però hem de saber que el patrimoni romà de Badalona és un element de primer nivell, i que fora de Badalona és considerat entre els millors de l’Estat i fins i tot d’altres països propers.
Creu que encara queda restes importants per descobrir?
Sens dubte!! Hem de pensar que només coneixem una quarta part de l’antiga ciutat romana i per tant queda molt per descobrir. Quant a la paraula “important”, tot el que es va trobant de l’antiga Baetulo és important, tot i que és evident que la troballa per exemple d’un mosaic o d’una escultura tenen molt més ressò mediàtic que si tan sols es troben uns quants fragments de plats i olles. Però aquestes troballes que poden semblar a priori més humils, són tant o més importants que les altres, perquè ens permeten anar completant el coneixement de l’evolució històrica de la nostra ciutat i dels nostres avantpassats romans: com vivien, on vivien, de què vivien, com es distreien, etc.
Quina troballa, personalment, destacaria de la seva trajectòria a Badalona?
Per mi totes les troballes han estat importants. És difícil descriure la sensació que experimentes quan trobes alguna resta romana, ni que sigui un senzill plat de terrissa, perquè te n’adones que dos mil anys abans, un badaloní, un baetulonense, havia utilitzat aquell plat per dinar, o sopar, etc. O si trobes una moneda, perduda possiblement per una persona que degué estar una bona estona buscant-la. És la sensació de ser partícip, dos mil anys després, de les seves vides.
Ara bé, si hagués de destacar alguna troballa, potser diria el teatre, perquè som el segon teatre romà conegut al nostre país. Tan sols es coneixia el de Tarraco la capital. El teatre romà de Baetulo ha estat una troballa excepcional, que ens ha permès explicar la nostra ciutat en nombrosos congressos arreu.
-I quin paper ha fet el Museu, durant tots aquests anys, en la recuperació del món romà?
El paper del Museu ha estat fonamental, tant en la protecció, recuperació i conservació del patrimoni arqueològic de la nostra ciutat, com en la seva investigació i difusió, però no tan sols del patrimoni romà sinó de tot el patrimoni històric de Badalona. Des de la seva creació, el Museu ha estat la institució que ha vetllat per la salvaguarda del patrimoni badaloní, mobilitzar-se en les èpoques en què ha calgut, intervenint en els casos necessaris, esmerçant esforços humans i econòmics sovint per sobre de les seves pròpies possibilitats, i en definitiva, intentant protegir els elements fonamentals de la nostra història i posant a l’abast del ciutadà, el seu patrimoni, les seves arrels, en definitiva, la seva història.
-Quina reacció va tenir quan li van comunicar que seria la pregonera?
En primer lloc, absoluta sorpresa, però d’immediat, un gran orgull com a badalonina pel fet que s’hagués pensat en mi com a pregonera. Crec que en nomenar-me pregonera, també s’han nomenat moltes “persones pregoneres”: les dones que treballen en un sector majoritàriament masculí, les persones que lluiten per la defensa del patrimoni històric de la ciutat, les persones que se senten orgulloses de ser de Badalona, etc. Per mi serà un record imborrable i una manera absolutament increïble d’acabar la meva vida professional i estic molt agraïda a l’Alcaldessa i a l’Ajuntament per haver-me proposat fer el pregó de les Festes.
-Que podrem escoltar durant el pregó de Festes?
Doncs la intenció és parlar de moltes coses relacionades amb el patrimoni de la nostra ciutat. Però que la gent estigui tranquil·la perquè serà un pregó curt i espero que els baetulonenses el gaudeixin. La meva il·lusió seria que a partir del divendres, més badalonins s’interessessin pel patrimoni de la nostra ciutat. D’altra banda, estem vivint una situació d’absoluta excepcionalitat política, que no podem oblidar. Però sóc una persona optimista i ara ens toca fer un parèntesi i gaudir de les Festes de Maig
-Queda pendent estimar molt més el nostre patrimoni?
Absolutament sí, és un tema que tenim pendent. Hem de ser conscients que el patrimoni és un element identitari de la nostra ciutat. Des de Baetulo fins a la Badalona actual, al llarg de més de 2000 anys d’existència, ens han anat quedant testimonis de les diverses “Badalones”, i aquests testimonis són l’herència cultural del nostre passat, la nostra identitat, que hem de valorar i preservar per les futures generacions.