Al gener ens visita un estel que només van veure els primers homo sapiens

0
619

El cometa C/2022 E3 (ZTF) va ser descobert el març de 2022 i passa a prop del Sol i la Terra cada 50.000 anys

Un nou estel identificat el març del 2022 podria ser prou brillant com per ser vist a simple vista quan passi a prop del Sol i la Terra, a finals de gener i principis de febrer del 2023.

Va ser observat per primera vegada el 12 de març del 2022 gràcies als instruments del Zwicky Transient Facility (ZTF), un projecte robòtic de recerca sistemàtica de fenòmens astronòmics transitoris amb seu als Estats Units.

Segons la NASA, estarà a uns 160 milions de quilòmetres del Sol el 12 de gener i a 42 milions de quilòmetres de la Terra entre l’1 i el 2 de febrero. Tot fa pensar que la lluna nova del 21 de gener serà una excel·lent oportunitat per al seu albirament.

Al Paleolític

C/2022 E3 (ZTF) està classificat com un estel de període llarg, perquè té una òrbita que triga més de 200 anys a completar-se. S’acosta al Sol i la Terra cada 50.000 anys. Això significa que la darrera vegada que va estar tan a prop va ser durant el Paleolític Superior: els últims humans que van poder apreciar-ho van ser els primers homo sapiens durant l’última Edat de Gel i els neandertals, que es van extingir aproximadament 10.000 anys després de l’últim acostament del cometa.

Segons va informar la NASA, el cometa està passant actualment pel Sistema Solar interior, mentre que en ser detectat el 2022 es trobava a la zona de Júpiter. Farà el seu acostament més gran al Sol, o periheli, el 12 de gener, i després concretarà el seu acostament més proper a la Terra, o perigeu, entre l’1 i el 2 de febrer.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom