Com accedir als centres d’ensenyament dels oficis del mar? Quins són? On es cursen? Com afavorir la realització de les pràctiques dels estudiants de Nàutica. Cal recuperar una figura similar a la de l’històric aprenent per recuperar alguns oficis, com el mestre d’aixa? Aquesta preparació queda recollida en les ofertes d’FP dual o no. Quina formació he de tenir per incorporar-me a la tripulació d’un creuer turístic? Aquests són alguns dels hàndicaps detectats en diferents moments vinculats amb l’accessibilitat i l’ocupabilitat de les professions vinculades amb el mar, eix temàtic de la Fira Inicia’t, que celebrarà la III edició en el Port de Badalona del 24 al 27 de maig del 2018. Algunes d’aquestes qüestions neixen arran del contacte amb formadors, professors, ocupadors i alumnes en aquest procés d’acostament per a la preparació d’aquest certamen, que en aquesta tercera edició ofertarà informació sobre 30 professions del mar.
El dijous, al Centre d’Activitats Nàutiques del Port, a les 19h, ens acompanyaran en aquesta conferència-debat Frederic Valls, director de l’Escola de Capacitació Nàuticopesquera de Catalunya; Oriol Canals, gestor i responsable del centre de formació de l’escola de socorristes de Proactiva Serveis Aquàtics; Feliu López Vidal, director de l’Institut de la Nàutica de Barcelona; Juan Antonio Moreno Martínez, vice-degà de relacions institucionals i promoció de la Facultat de Nàutica de Barcelona i Toni Tió, president del Barcelona Clúster Nàutic, a més a més d’operadors i estudiants. La cita també serà el punt de partida de la difusió i promoció de la Fira Inicia’t, convocada tot just un mes després. L’Escola del Mar, Centre d’Estudis Marins de Badalona (Àmbit de Badalona Pròspera i Sostenible, Ajuntament de Badalona) i Marina de Badalona van iniciar el passat 26 d’octubre la tercera edició del cicle de conferències “Anar a Mar” en el què especialistes de diferents disciplines aborden temes d’actualitat o d’investigació vinculats amb el mar. L’objectiu principal del cicle és apropar la comunitat científica a la ciutadania i, per altra banda, donar a conèixer el mar des de visions i aspectes molt diferents amb la intenció d’obrir un espai de coneixement i de debat a l’entorn del mar, objectiu que coincideix de ple amb el de la Fira Inicia’t. També, i especialment en una ciutat que aposta per impulsar projectes per obrir-se al mar, persegueix apropar tothom al mar en els mesos de tardor i hivern, per superar la marcada estacionalitat i la concentració de l’ús del litoral durant la temporada de bany. És a dir, pretén introduir el referent del mar en una època de l’any en la que sembla que desapareix del nostre paisatge i de la nostra agenda.
El cicle ha constat de 6 conferències de temàtica diversa, sempre amb el mar com a fil conductor. Les conferències van començar el passat 26 d’octubre de 2017 i acaben a l’abril, i s’han tractat, entre d’altres temes, l’experiència de la Fundació CRAM, la de Jordi Villacampa a bord del Open Arms i dels projectes de regeneració del litoral des del port de Badalona al riu Besòs, amb especialistes del Consorci del Besòs. Les sessions es convoquen de manera alternativa a l’Escola del Mar i al Centre d’Activitats Nàutiques del Port, comencen a les 19h i l’accés és lliure i gratuït. El proper cicle ja es prepara i s’encetarà, de nou, a l’octubre de 2018.