Aquesta setmana a Opinió en Christian Carneado ens parla de: “Colom Amèrica, i Mercadona el Turó de l’Enric”

1
863

Així com Cristòfor Colom va passar als llibres d’història com el  descobridor d’Amèrica, Mercadona passarà als llibres de la història local de Badalona com el descobridor del Turó de l’Enric.

La definició actual podria ben bé ser així: Turó de l’Enric “Espai natural desprotegit descobert el juliol de l’any 2016 gràcies a una empresa del sector alimentari

No vull ofendre ningú amb els dos paràgrafs anteriors, tan sols afegir un punt de sàtira a tot el serial que malauradament està afectant el col·lectiu discapacitat de Badalona, i en concret a la Fundació Badalona Capaç.

Des d’un punt de vista ambiental, la meva condició d’ambientòleg em permet parlar amb cert coneixement de causa, i puc assegurar que el Turó de l’Enric no forma part ni dels ENPES (Espais Naturals de Protecció Especial), ni forma part dels PEIN (Pla d’Espai d’Interés Natural) ni forma part de la Xarxa Natura 2000. Això vol dir que no tingui valors naturals? En cap cas. Els té, però cal relativitzar-los, i fer un debat seriós.

A la universitat no ens ensenyen a ser naturalistes, sinó a defensar el principi del desenvolupament sostenible, és a dir, a tenir en compte l’equilibri entre els aspectes socials, ambientals i econòmics.

En el cas que ens ocupa, a nivell social és evident un benefici per la construcció de la nova seu de la Fundació Badalona Capaç, a nivell ambiental el projecte millorat ajuda a conservar els valors naturals (imprtants però relatius) del Turó de l’Enric, i a nivell econòmic d’una banda l’operació no té cost públic, però d’altra banda sí que és cert que pot generar un perjudici per al petit comerç local.

Que Mercadona no pugui tirar endavant aquests dos supermercats no vol dir que no els pugui obrir en un altre lloc de la ciutat, crec que la protecció del petit comerç no passa només per aquests dos possibles establiments, sinó que requereix de polítiques de ciutat molt més àmplies i proteccionistes.

Amb aquesta reflexió vull transmetre que des d’un punt de vista de sostenibilitat, ara mateix i a falta de saber si existeixen altres alternatives viables, crec que l’actual projecte millorat és la solució més sostenible i raonable, i per tant la que hauria de tirar endavant.

Salutacions,

1 COMENTARI

  1. Amb Tot el meu respecte Sr. Carneado a la universitat tambè l’hauran ensenyat que un del principis del desenvolupament sostenible es el principi de prevenció i cautela. Com ambientòleg, no creus que abans de relativitzar els valors naturals del turó hauries conèixer primer l’informe que ha fet l’AMB al respecte? D’altra banda també reuneix valors socials extraordinaris,que encara que no comentis, son tan “sostenibles” com Els naturals. Mes que ver gracietes frívoles sobre el descubrimient del turó hauries de saber que va ser l’Escola de Natura Angeleta Ferrer de Badalona quien va publicar FA una pila d’anys l’estudi geológic del turó, identificant_lo com a punto d’interès geológic a proteger, que tampoco comentes. Quan a Badalona Capac, amb la permuta perdió patrimonio i Els usuaris i familiars pierden dinerrs i calitat de vida ja que el turó i Morera esta molt mal comunicar i sense transporte público. Les propostes del govern son molt beneficios es pero usuaris, treballadors i familiares de Bdn Capac, cosa de la que tampoc no parles. Después de la descoberta la semana pasada dels veritables interesos privats i les connexions familiares d’aquest projecte especulatiu, que ni va presentar informe d’impacte ambiental, l’últim que podía imaginar es que un ambientòleg i regidor municipal aboni el proyecte Mercadona practicant el cleanwashing (maquillatge ambiental) per vendre’l millor. Recorda’t del principi de precaució i cautela.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom