Aquesta setmana a Opinió en Roger Sallas ens parla de: “Participar per a decidir un futur millor”

0
971
Aquests dies Badalona està immersa en la fase final d’un procés participatiu històric per a decidir el destí de 14 milions d’euros, que és gairebé la meitat del pressupost d’inversions municipal per aquest mandat. Som referent de la implicació dels i les veïnes en la vida política de la ciutat. És una iniciativa que avança cap a una nova manera d’entendre la democràcia en el món local, però també nacional. Valors plenament democràtics per a bastir un futur més just.
Es tracta d’una de les més de 6.000 experiències que s’han produït arreu del món des dels anys 80 del segle XX, quan aquesta mecànica participativa va tenir un punt d’inflexió de referència mundial a Porto Alegre, al Brasil. I ara, el 2016, Badalona se situa a la primera divisió de la participació ciutadana. Treballem perquè s’hi mantingui, per a exportar l’experiència arreu i per a corregir-ne les mancances que ho facin millorar.
La intervenció directa dels i les badalonines no pot fer por a ningú que es consideri demòcrata, ans el contrari. Es tracta d’un exercici imprescindible de conscienciació per a superar les limitacions evidents de la democràcia representativa. I cal aplaudir l’aposta d’aquest Govern municipal, que de juny a octubre ha fet 22 sessions arreu de la ciutat explicant el procés a la població, entitats i treballadors municipals. Sense un govern municipal disposat a obrir-se a la ciutadania, això no funciona.
Que, a més, hi hagi una setantena d’entitats de la ciutat col·laborant amb el procés (informant i facilitant punts de votació presencial per a superar la fractura digital, fonamentalment), és impressionant. Demostra les ganes que tenim la gent de participar activament des del carrer en les decisions de ciutat, i de país. Això m’ha recordat l’exemple d’autoorganització popular de fa dos anys a la ciutat, que ens va permetre fer el referèndum del 9N, superant traves i amenaces dels Govern del PP d’aleshores a Badalona i a Madrid.
Aprendre a participar: als qui pretenguin deslegitimar el procés apel·lant a una hipotètica baixa participació en aquest històric procés, cal recordar-los que (1) no tenim dades de referència perquè no existeix cap precedent com aquest; i (2) la societat requerim de pedagogia i exercicis de gimnàstica participativa per a superar l’apatia de dècades i aprendre a empoderar-se per a decidir el nostre futur.
Aquest és un pas més cap a la construcció d’una ciutat i un país lliure i millor, que escolta la seva gent. Badalona, aprofitem l’oportunitat històrica i entrenem-nos pel 2017: participant, decidim el nostre futur.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom