El passat 19 de març, el PSC va fer una “enquesta” de 5 preguntes a Badalona en què, entre d’altres coses, preguntava a la ciutadania si creia necessari que el PSC enderroqués l’actual Govern d’esquerres, n’entrés a formar part o es mantingués a l’oposició. Així doncs, si s’analitzen aquestes opcions, es pot donar per fet que el PSC estaria disposat a fer una moció de censura per fer fora el Govern municipal d’esquerres i retornar el poder institucional als hereus ideològics del franquisme que van estar governant la ciutat durant el mandat anterior.
Un Govern que va perseguir la dissidència política de la ciutat i que va intentar fer seva la frase del seu fundador i exministre franquista, Manuel Fraga Iribarne: “la calle es mía”.
Aquesta possibilitat fa que gent de molts col·lectius i entitats estigui preocupada davant la possibilitat que la democràcia participativa i vinculant que estem aconseguint torni enrere, i que mai més tinguem uns pressupostos participatius amb aquells que no estan al servei de la majoria de la nostra ciutat, les classes populars i treballadores.
La mera possibilitat que el PSC pugui facilitar el retorn del govern del PP, el fa mereixedor d’estar-se castigat al racó de l’oposició durant tot el mandat, perquè pugui repensar-se tot el que va fer malament durant els seus 30 anys al capdavant de la ciutat i que va donar l’oportunitat al PP de poder convertir Badalona en el seu “cortijo” particular, que va esdevenir el campament base per exportar les seves idees a la resta del Principat.
Al racó ha de pensar com demanar disculpes al veïnat, i no serveix fer-ho a través d’”enquestes”, ni preguntar ara per l’acció de l’actual Govern, ni obviar l’opacitat de la pròpia època de govern. És sorprenent que demanin a la ciutadania el seu coneixement dels pressupostos, quan el PSC mai els van fer públics a través de les xarxes, ni van deixar que el veïnat opinés. I, sobretot, no serveix que ara es preocupin pels pressupostos quan ells mai els van posar al servei de la majoria social de Badalona.
Finalment, presentar els resultats d’una “enquesta” de 5 preguntes tres setmanes després d’haver-la fet, fan que aquests resultats perdin tota la credibilitat, ja que després de tant de temps sense fer-los públics pot donar la sensació que estan cuinats i fets a la mida dels veritables interessos que s’amaguen darrera. Però deixant de banda quins siguin els resultats obtinguts, el que verdaderament els preocupa és perdre els espais de participació transparents, oberts i vinculants que hem aconseguit.
Toni Flores
Activista social
@tonillefia