“Intentem normalitzar aquesta situació a través de l’art fins a on ells mateixos volen arribar”
La Fundació la Roda d’Accions Culturals i del Lleure acaba d’estrenar, a l’’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, el projecte Tiretades. Es tracta d’un projecte de dinamització artística a la planta de Pediatria del hospital badaloní que ofereix un espai de creació i expressió als nens, nenes i joves ingressats, i les seves famílies. Aquesta setmana hem volgut parlar amb els responsable de la Fundació la Roda d’Accions Culturals i del Lleure sobre aquest projecte a Can Ruti.
Quina tasca realitzeu a la Fundació La Roda?
La Roda és una Fundació compromesa amb l’educació i els valors que aporten la cultura i les tradicions als infants i joves d’arreu de Catalunya a través del lleure i l’espectacle pedagògic. Treballem per donar resposta a una societat canviant i amb noves necessitats des d’un vessant social i inclusiu fent front a l’exclusió i contribuint a crear una societat cohesionada. Organitzem més de 800 activitats l’any: espectacles familiars, tallers per a infants, joves i educadors, així com actes culturals. Són aproximadament un milió les persones que a l’any se’n beneficien.
Qui forma part de la Fundació?
Gairebé 82 entitats de 35 poblacions d’arreu de Catalunya en són membres de La Fundació La Roda. La majoria són esplais, centres culturals, associacions de veïns i casals de joves amb programes de dinamització cultural molt elaborats, que treballen per l’educació, per la cultura, pel lleure i en definitiva, per la societat.
Com va néixer la Fundació?
La Roda neix el 1977 com a coordinadora d’entitats que a través del lleure, d’espectacles i tallers feia arribar la cultura a municipis de Catalunya amb alts percentatges d’immigració i on hi havia una mancança molt clara. El 2003 la coordinadora es converteix en Fundació amb la intenció de poder treballar a un major nombre de territoris on es detecten noves necessitats. No només era necessari fer arribar la cultura, sinó que calia una implicació social davant de nous riscos com ara la desatenció, drogues, diferències culturals, etc. Aquest pas més enllà ens portà a desenvolupar projectes socials i d’inclusió que ens fan ser avui una entitat cultural, social i de lleure.
Esteu oberts a que la gent hi participi?
Sempre. Som una fundació oberta que treballa en xarxa, és a dir, busquem la participació constant de les entitats als territoris on incidim fomentant el treball en equip. L’energia dels voluntaris és també molt important per La Roda, de fet, la “Tamborinada” és un dels nostres projectes on en només un dia apleguem més de mil voluntaris realitza’n aquesta activitat a l’hora.
En que consisteix el projecte “Tiretades”?
Tiretades és un projecte de dinamització artística de les plantes de Pediatria dels hospitals. Ofereix un espai de creació i expressió als infants i joves ingressats i les seves famílies. En col·laboració amb el Centre i l’Aula Hospitalària, Tiretades treballa per una millor recuperació i benestar dels pacients, a través de l’expressió artística. Els nois i noies d’entre 3 i 18 anys, poden venir de realitats culturals i socials molt diverses i el punt d’unió és el fet que la malaltia els fa residir durant un període de temps a l’hospital. Els tallers es basen en la idea de crear per després mostrar, i d’aquesta manera aconseguir un segon objectiu que consisteix en transformar l’espai hospitalari temporalment en un centre de cultura. La decoració i les exposicions són eines de transformació de l’espai que ajuden als nois i noies hospitalitzats a fer més agradable la seva estada. Els beneficis de l’art teràpia són àmpliament reconeguts. Treballar per objectius assolibles, de manera participativa, en una temàtica concebuda com a lúdica i en col·laboració amb altres persones en una situació similar facilita processos difícils, fa créixer la felicitat i l’autoestima i ajuda a la recuperació de la persona..
Com veu tenir la idea de tirar-lo endavant?
Amb la voluntat constant de millora i superació de l’entitat vam conèixer aquest projecte de la mà de l’associació Marabal amb la que fem altres accions artístiques de teatre social per a joves. Totes dues entitats vam seure a parlar de la importància d’aquesta activitat i no vam dubtar ni un moment en la necessitat de continuar amb aquesta iniciativa a l’hospital Germans Trias i Pujol.
Quina reacció tenen els nens i nenes de la setena planta del Germans Trias i Pujol?
La participació és plena, ja que s’involucren en el projecte fent difusió, compartint a les xarxes i les famílies surten amb una experiència que els atrapa. Molts tornen per contribuir amb l’aula portant materials plàstics tant necessaris al projecte.
S’ha de tenir un tracte especial amb aquests nens o tractar-los de manera normal?
La nostra tasca és intentar fer de braç allargador entre la seva vida quotidiana i l’hospital. Per sort, amb l’avanç de les tècniques i la medicina en general, les estades a l’hospital ja no són tan llargues i permeten que moltes recuperacions es puguin fer a casa. Dintre de les circumstàncies particulars de cada infant i jove intentem normalitzar aquesta situació a través de l’art fins a on ells mateixos volen arribar.
Com pot ajudar les arts plàstiques als nens i nenes ingressats?
Al projecte “Tiretades” entenem la salut no només com absència de malaltia, si no també com a benestar físic, psicològic i social. En el cas de les persones hospitalitzades el canvi de percepció de l’hospital com un lloc estrany propicia una estada més agradable i una actitud més positiva vers la malaltia obtenint un efecte beneficiós en la recuperació dels pacients.
“Tiretades” té un impacte molt positiu en el benestar dels nens i nenes de l’hospital i també en els seus acompanyants.