Aquesta setmana parlem amb Gustau Ballester, coordinador del Gran Recapte a Badalona

0
1888
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
Els propers 27 i 28 de novembre s’ha organitzat una nova edició del Gran Recapte. Dues jornades per recollir aliments que aniran destinats als diferents banc d’aliments del país. Aquesta setmana des del TOT hem volgut parlar amb el coordinador del Gran Recapte a Badalona, en Gustau Ballester. Els dies 27 i 28 de novembre des del TOT fem una crida a participar-hi i fer-se voluntaris, perquè a Badalona encara falten.
 
“Un problema que dura tot l’any, perquè mengem cada dia”
 
Quants supermercats de Badalona participen enguany al Gran Recapte?
Aquest any seran un total de 56, repartits per tots els barris de la ciutat. De fet, són més del doble que l’edició passada.
 
I quants voluntaris necessiteu mobilitzar a Badalona?
Per cobrir tots els torns, uns 1.008 voluntaris. Si algú repeteix, menys. Però aquest any obrirem els 56 punts tinguem o no tots els torns complerts. Ens multiplicarem! Pensem que és millor que tothom pugui trobar un punt de recollida aprop de casa, encara que no tinguem tots els voluntaris que voldríem. De fet, el Gran Recapte és cada cop més conegut i, potser, ja no cal explicar tant el que fem ni el perquè ho fem, que és una de les tasques principals del voluntaris.
 
Com va la recerca d’aquests voluntaris?
Anar fent. Menys dels que voldríem, però queda temps. Sempre passa que, quan s’acosta el dia, la gent s’anima.
 
Si algú li interessa ser voluntari encara hi és a temps?
I tant! A la pàgina web, fins que es tanqui. I si algú vol apuntar-se i no pot pel que sigui, que truqui al banc, que enviï un correu, que faci el que sigui. I si no pot avisar-nos, que els dies del Gran Recapte vagi a un punt de recollida, que es presenti i que ajudi!
Quins dies fareu la recollida?
Sempre el divendres i dissabte del darrer cap de setmana de novembre, dies 27 i 28, o sigui la propera setmana.
 
Quins aliments necessiteu?
Els que duren més al magatzem i que són bàsics per a l’alimentació: llegums, conserves, pasta, llet, oli arròs. Carn i peix, fruita i productes frescos, no. Aquests els recollim diàriament i a través d’altres canals. Per a nadons, llet en pols específica però per a ells també tenim campanyes específiques.
 
Algú pot portar aliments de casa, en bon estat, o s’han de comprar al supermercat?
Home, pot portar-los d’on vulgui. Ens hem trobat amb gent que compra en un lloc determinat que no era punt de recollida i que ens ho portava al punt, d’una altra cadena. No és obligatori. Estem als supermercats per facilitar la col·laboració de la gent.
 
Quina és la situació actual dels Bancs d’Aliments?
Ha de créixer perquè les necessitats no baixen. Millorem contínuament perquè cada cop en sabem més d’aprofitar fins al darrer gram d’aliment. No ens podem permetre que el menjar es llenci de cap manera.
 
Molta gent ja espera el Gran Recapte…en pocs anys s’ha convertit en una cita important per ser solidari,no?
És un dia de conscienciació, de donar a conèixer el problema. Un problema que dura tot l’any, perquè mengem cada dia. L’objectiu, no cal dir-ho, seria no fer falta. Però si fem falta l’ideal seria un degoteig continuat d’aportacions que no requerissin grans magatzems, guardar estocs ni mobilitzar tant recursos un dia a l’any. Aquí és a on hem d’anar.
 
Quantes tones d’aliments penseu que podeu recollir aquest any a Badalona?
No ho sabem. Esperem que les suficients per cobrir el màxim de mesos, a partir de desembre. Si en tenim per cobrir les necessitats de 4 mesos, millor que tenir-ne per 3. En qualsevol cas, parlem de milions de quilos. Bestial.
 
Un cop recolliu els aliments on els portareu?
Aquest any farem una recollida selectiva de Badalona per aconseguir les previsions de la ciutat per 3 mesos. Parlem d’unes 90 banyeres(450 kg/banyera), unes 40 tones de menjar que es quedarà al local que tindrem, cedit per l’Ajuntament. Així, un cop acabat el Gran Recapte, les entitats de Badalona (un total de 17) no caldrà que vagin a Barcelona a recollir el menjar sinó que els recolliran directament des del local. Estalviem diners, temps i benzina.
 
Quan arribarà els aliments recollits a les persones necessitades?
A partir de la recollida, les entitats es guarden els aliments i preparen els lots concrets per famílies i setmanes. Ells són els encarregats de donar els aliments a les persones que ho necessiten, amb la regularitat i quantitat que cadascú necessiti. Ells són els que coneixen de primera mà a la gent, qui hi parla i qui els hi dóna suport. Fan una feina impagable i cal, també, ajuda i voluntaris en una feina continuada i dura. El Banc proveeix a les entitats i les entitats proveeixen a qui ho necessita.
 
S’ha plantejat repetir l’experiència més cops l’any?
Cal anar amb compte. Tots responem a una situació puntual i d’emergència però si repetim l’emergència, com caldria, podria acabar per no fer efecte. El que volem aconseguir és que tothom sigui conscient del problema i que convertim en un hàbit el fet de dedicar un temps i uns recursos als que ho necessiten, no només un dia puntual, una manera de viure. Hi ha canals d’ajuda permanentment oberts. Només cal buscar-los. I les entitats són un bon exemple i una bona manera de fer-ho, amb proximitat.
 
(+)www.granrecapte.com

 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom