Aquesta setmana parlem amb Joan Coromines, soci de Patates Coromines

0
4417

“Estar al capdavant de Patates Coromines és una satisfacció, però també una gran responsabilitat”

Aquesta setmana parlem amb Joan Coromines, soci de Patates Coromines, una empresa que fa 75 anys que produeix patates fregides a Badalona. Al costat de Josep García, en Joan lluita dia a dia per seguir sent un referent en el sector dels aperitius catalans.

Com va arribar a ser un dels dos socis principals de Patates Coromines?
Un oncle de la meva mare va començar el negoci a la Plaça del Sol Patates. Després de la guerra un italià li va vendre una paella i quatre estris i va començar a fer les patates amb el nom de Patates Sió. Més endavant es va traslladar al carrer Santa Maria i, quan va arribar el moment de jubilar-se, com que no tenia fills, ho va traspassar als seus tres nebots, que ja eren germans Corominas. En aquest punt es va canviar el nom i van fer el trasllat a on estem ara, al carrer Miquel Servet, i es van expandir fins el baix Maresme. A l’any 90 ho vem agafar nosaltres, com a tercera generació, i ara ho vivim amb molta responsabilitat, hem aconseguit agafar bastant de nom a Badalona i comarca. Per nosaltres és una satisfacció i una responsabilitat per mantenir la bona qualitat del producte. El procés fins arribar a on som és molt complicat, però ho és més mantenir-se.

Per mantenir la bona qualitat del producte no han volgut canviar mai el procediment de fabricació de les seves patates. És complicat 75 anys després mantenir aquesta tradició?
És el mateix sistema, modernitzant lògicament la maquinària, però l’essència de la patata és la mateixa de quan va començar l’oncle de la meva mare als anys 40. La nostra prioritat és mantenir el caire artesanal de les nostres patates, tot i que suposi un sacrifici per nosaltres, ja que els costos són més elevats i els preus han de ser competitius en el mercat. És bàsic aconseguir un equilibri entre la qualitat i la producció. Degut al caire artesanal no tenim la possibilitat d’expandir-nos, fet que ens limita però permet mantenir la qualitat del producte. Aquesta és la nostra filosofia. Conec empreses del mateix ram que, amb el nombre de treballadors que tenim nosaltres, produeixen quatre vegades més, tot i que amb sistemes diferents.

Què pensa quan escolta un badaloní com Jorge Javier Vázquez dir enmig de l’emissió de Sálvame dir que les patates Coromines són les millors del mercat?
És una publicitat gratuïta que agraïm molt al Jorge Javier. Quan era petit venia aquí amb els seus pares a comprar patates, i actualment la seva mare encara és clienta. Sempre diu que es posa molt content quan algú de Badalona va al seu programa i li porta Patates Corominas.

Amb el temps han anat ampliant el seu ventall de productes. Tenen previst seguir-lo ampliant?
Sempre procurem treure coses noves, però el mercat sembla que està una mica col·lapsat. Hi ha els clàssics aperitius que canvien de forma, però no hi ha massa possibilitat d’inventar-se coses noves. També hi ha coses que no fem nosaltres, però en principi no tenim previst innovar massa. Fa uns anys vem treure les ChocoChips, que va ser una idea meva, i va donar molt bon resultat. Un dia vaig provar uns bombons de pebre i vaig pensar que si la xocolata i el pebre combinaven bé, per què no podia ser bona la combinació de xocolata i patates? Vam fer unes proves amb el Josep Valls, de la pastisseria la Morera i, després de jubilar-se ell, va quedar una mica apartat, tot i que posteriorment ho vaig reemprendre amb un altre pastisser fins que vem trobar el punt just.

Fins i tot, fa set Nadals, va sortir al mercat el torró de Patates Coromines! Com va anar aquesta experiència?
Això va ser idea d’una pastisseria i vem estar molt contents de que ho fessin. Malauradament la pastisseria que ens ho va proposar va tancar, però ara el fa en una altra pastisseria i encara avui en dia es poden tenir a totes les taules per Nadal.

A més de tenir aquesta producció artesanal, què és el que fa especials les patates Coromines?
Jo sempre he dit que de secret no n’hi ha cap. Nosaltres treballem amb patates, oli i sal, i ho fem de manera artesanal, que potser és el que ens fa més diferents. Una vegada, ara ja fa uns anys, quan el meu fill era petit, em va dir “no ho entenc, totes les patates són iguals menys les nostres”. El nostre producte és 100% natural, algunes empreses els hi treuen el midó i perden una mica de gust, i això ens fa ser diferents. Tot i que aquest fet també ens fa ser una mica irregulars en la producció, ja que si ens vénen patates perfectes, tot surt bé, però si no venen patates en bones condicions, tenim més problemes. Des d’octubre fins a maig no es cullen patates, pel que el producte que ens arriba en aquesta època són patates que van perdent aigua i es van espatllant, pel que hi ha molta més minva. En canvi, a l’estiu, des del moment en que es cullen fins que les fregim passa, com a molt, una setmana. De fet, la gent no ho sap, però per acabar fent un quilo de patates fregides necessites 3,3 quilograms de patata crua! Les minves que ara parlàvem i l’aigua que s’evapora quan fregeixes patates fa perdre molt pes. La patata porta un 60% d’aigua.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom