Aquesta setmana parlem amb l’Albert Sánchez Forcadell de l’empresa Didàctica Serveis Ambientals i Culturals

0
2104
Conèixer l’entorn que tenim més proper. Amb aquesta idea el badaloní Albert Sánchez Forcadell, juntament amb en Dani Puigdellivol, han creat l’empresa Didàctica Serveis Ambientals i Culturals dedicada a fer rutes quilòmetres zero. Dins d’aquestes propostes podem trobar itineraris per Badalona, tant per diferents barris, la façana marítima o l’entorn de Sant Jeroni de la Murtra. Unes rutes que podem fer sols, amb grups o escolars.
 
“Prop de casa també hi ha coses increïbles i interessants per descobrir”
 
Com neix la idea de crear Didàctica Serveis Ambientals i Culturals?
Un dels objectius de Didàctica és apropar la ciutadania a l’espai agroforestal i el patrimoni del nostre entorn. No és l’únic, però va ser l’eix principal per començar a treballar i formalitzar una empresa d’activitats culturals i d’educació ambiental propera a la gent. La gràcia va ser que un geògraf i un historiador de l’art tinguessin les mateixes inquietuds i volguessin engegar un projecte comú, així va néixer Didàctica Serveis. Tot es pot veure des del punt de vista que vulguis, es tracta de fer-ho de forma atractiva, divertida i professional. Nosaltres vam decidir fer-ho des del punt de vista geogràfic, geològic, botànic, històric, artístic i patrimonial, en resum intentant ser multidisciplinaris.
 
La idea es poder fer activitats quilòmetre 0, encaminades a l’àrea metropolitana de Barcelona. Encara és una zona desconeguda per les persones que hi vivim?
Sí, és el que volem potenciar. Els espais forestals de Collserola, Marina i Litoral, entre d’altres, ofereixen una gran quantitat de recursos per les nostres activitats i si pot arribar en transport públic. Si utilitzem el llenguatge econòmic veiem espais d’optimisme ja que deixem de pagar benzina i d’utilitzar el cotxe i si parlem amb el llenguatge ambiental, reduïm emissions i potenciem el transport públic. També fem altres activitats més allunyades de l’àrea metropolitana, però intentem fer esforços per fer-ho sempre amb sentit comú.
 
Badalona té diverses rutes. Una que ens ha cridat l’atenció és la dedicada a les migracions. On transcorre aquesta ruta i que podem conèixer?
L’itinerari neix de la zona en construcció propera al metro de Gorg. A partir de les primeres barriades difuses producte de les migracions del primer terç del segle XX, ens encaminem cap al Turó d’en Caritg lloc d’arribada de moltes famílies en les migracions dels anys 60. L’itinerari continua cap al Parc de Montigalà per girar el cap a ambdós cantons: Montigalà, un barri creat a partir de les Olimpíades i Sant Crist, un barri amb unes particularitats i pautes de poblament singulars. Podem dir que aquest itinerari és un homenatge familiar, el meu pare visqué a les barraques del Turó d’en Caritg i la família de la meva mare és originària d’Alcanar.
 
També teniu una ruta per poder visitar l’entorn de Sant Jeroni de la Murtra. Encara creus que és el gran desconegut de l’àrea de Barcelona?
No és tant una visita Sant Jeroni mateix sinó al seu entorn i la seva història. Sant Jeroni de la Murtra forma part de la identitat cultural de Badalona i així li volem reconèixer. Es tracta d’apropar la cultura i la història de la població i poblament de Badalona de forma interpretada. Els monestirs medievals tenen molt a veure amb l’organització del territori del seu temps. Com els poblats Ibers, les viles romanes o les masies; cadascuna en la seva època. Potser fa uns anys si que era la gran desconeguda, a l’actualitat sincerament penso que la gent intenta conèixer el seu patrimoni cultural i cada vegada són més les persones que s’apropen al monestir.
 
I també a Badalona trobem una altra ruta pel litoral. Les persones que la facin podran saber la seva transformació, no?
Les ciutats properes a Barcelona, Badalona inclosa, han viscut molt de temps d’esquena al mar. Les activitats industrials en molts casos havien desplaçat l’espai costaner de l’ús públic. Amb aquest itinerari mostrem l’evolució del litoral Badaloní, des de Montgat fins a l’actual port veurem aspectes d’ordenació territorial, transformació de les activitats humanes i aspectes de formacions i erosions de platges. Una activitat molt enriquidora.
 
Fora de Badalona teniu rutes que ens permeten conèixer la Barcelona històrica o l’altra Barcelona. Aquesta pot ser una bona manera de conèixer la capital catalana d’una manera diferent?
Busquem aquelles particularitats i anècdotes més interessants per la gent que ve a realitzar aquest tipus de rutes. Busquem aquells racons emblemàtic i desconeguts de la ciutat; o sovint coneguts però que ens ofereixen una riquesa d’anècdotes i històries que ens ajuden a entendre el nostre passat. Per exemple, sabem quan, per què i per qui es va urbanitzar la Plaça Catalunya?, o que el 1936 l’estadi olímpic havia d’acollir unes olimpíades alternatives antifeixistes? … Avui en dia tenim elements singulars a tota la ciutat per fer participar a la societat i a la gent que vulgui gaudir-la de forma diferent. Un altre exemple és un itinerari per veure els diferents models d’energia a la ciutat, és important conèixer les xemeneies històriques per entendre el nostre passat industrial, al mateix temps que qualsevol termòmetre, anemòmetre o placa fotovoltaica ens pot ajudar a entendre el present i qui sap si el futur amb aspectes climàtics i energètics.
 
A més aquestes activitats estan dirigides a grups, escoles o per un mateix, no?
Per les escoles realitzem tallers a l’aula, itineraris, conferències i estades ambientals. Un altre grup són entitats, ajuntaments i empreses, aquestes més enfocades a cursos a l’aula i cursos de camp, conferències i itineraris interpretats. I també tenim un calendari propi d’activitats dirigides a persones individuals o a grups que vulguin fer qualsevol de les nostres propostes. Si s’escau també fem propostes personalitzades.
 
Creus que cada vegada més viatgem a l’altra punta del món i ens deixem perdre el que tenim més a prop?
A tothom li agrada anar a veure el Cotopaxi, les Illes Galàpagos, les Rocalloses o Nova York, a mi el primer. Nosaltres no volem competir contra això, només exposem el fet de que prop de casa també hi ha coses increïbles i interessants per descobrir. Una alzina ens pot explicar la història ecològica d’un territori, el Turó d’en Boscà ens parla de com i on vivíem, el ball inquietant d’un xoriguer ens pot deixar bocabadats o un matoll de romaní ens pot dir com els nostres besavis es netejaven les ferides, tot això a un pam de casa.
 
A més també oferiu cursos a diversos Centres Cívics de Barcelona. Quins són els cursos més destacats?
Per un cantó tenim cursos com “Cinema a través del cinema” o “Història contemporània a traves del cinema”, dues propostes amb molt bona acollida, on aportem un valor didàctic diferent. Són activitats on al mateix temps que aprens i participes de la història, et relaxes amb petits fragments audiovisuals. Per altra banda altres cursos amb bona resposta són “Orientació i muntanya”, “Iniciació a la meteorologia” o “Introducció a les plantes remeieres”, totes acompanyades amb sortida de camp. De fet les excursions als cursos en temes relacionats amb l’espai natural són obligatoris, i la gent ho agraeix molt.
 
Les persones interessades en conèixer tots els vostres serveis que han de fer?
Poden visitar el nostre espai web, www.didacticaserveis.com i apuntar-se a aquella activitat que més els hi agradi. Ens poden enviar un correu a [email protected] o ens poden trucar per preguntar sobre qualsevol activitat que oferim, ja sigui horaris o llocs de realització. També ens poden trobar a Facebook i Twitter ( facebook.com/didacticaserveis i twitter.com/didacticaSAiC ), per veure fotografies i comentaris de les activitats realitzades i noticies de les noves activitats. Animo a la gent que tingui ganes de conèixer de prop el nostre territori que s’apunti a les nostres activitats. També animo a la gent amb dubtes, preguntes i afegitons a contactar amb nosaltres.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom