La Fundació Èpica de La Fura dels Baus, l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol de Badalona (IGTP) i el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) han creat un laboratori d’art i ciència per explicar les investigacions científiques a partir de les arts escèniques. L’objectiu és doble, des de generar noves vies d’investigació o propiciar l’aparició d’idees disruptives als laboratoris, a obrir nous canals per explicar la ciència a la societat des de la propia experiència. “És una mica una bogeria, però és investigació”, afirma el director de La Fura, Pep Gatell. En aquest sentit, la directora científica de l’IGTP, Júlia Garcia, defensa que ciència i art “no són mons tan allunyats com semblen”.
L’experiment‘ en què estan immersos la Fura dels Baus i l’institut de recerca de Can Ruti consisteix a transformar en persones, en actors, totes aquelles cèl·lules i partícules que conviuen en un laboratori. “Treballem amb reptes que tenen els científics, en fem una metàfora i ho traslladem a una performance”, resumeix Pep Gatell.
Un dels exemples que s’han dut a la pràctica en els darrers anys ha estat l’anàlisi de l’estratègia del càncer. “Un oncòleg ens explica com es belluguen les cèl·lules, com una d’elles deixa de fer el què ha de fer i es genera una revolució”. Aquest procés La Fura el porta dalt de l’escenari i els participants en la investigació “fan de cèl·lules bones i cèl·lules dolentes” per detallar aquest mateix procés.
L’activitat acaba amb una xerrada que permet als assistents entendre millor el com es comporta un càncer en el cos: “La societat arriba al coneixement de manera més experimental. Si els convidéssim a una xerrada de neurociència no vindria ningú”. A més, científics i artistes defensen que a través d’activitats com aquestes es pot generar nou coneixement científic.
En aquest sentit, la directora científica de l’IGTP, Julia Garcia, assegura que art i ciència “parlen llenguatges més propers del que es pugui pensar” i defensa que tots dos mons puguin treballar plegats. En la recerca de solucions, detalla García, cal ser sempre molt creatiu, també al laboratori.
Aquest projecte, a més, de la creativitat de La Fura dels Baus per representar la investigació científica aporta al sector nous canals de comunicació amb la societat: “Fem coses molt interessants i molt profundes i a vegades ens manca aquesta capacitat d’explicar-ho a la societat”.
En el projecte de La Fura dels Baus i Can Ruti participen una trentena de persones i la pròxima experiència tindrà lloc a mitjans de juliol. El cap de setmana del 23 i el 24 de juliol es preveuen sessions obertes a la ciutadania per veure la darrera performance científica en la qual s’està treballant.