BSA ha engegat una nova línia de realitat virtual que afavoreix l’estimulació cognitiva dels pacients d’Hospital de Dia del Centre Sociosanitari El Carme, com a complement del programa de rehabilitació cognitiva convencional. El projecte liderat per José Ferrer, metge de família i membre de l’equip d’Innovació de BSA, i per Maria José Ciudad, neuropsicòloga de BSA neix gràcies a la col·laboració amb Reality Telling, una startup que va començar ajudant a aquells pacients internats a unitats de cures intensives a causa de la COVID-19 i que a dia d’avui orienta l’ús de la realitat virtual a pacients amb llargues internacions o pacients amb necesitat de neurorehabilitació. En concret, la col·laboració de Realtiy Telling al projecte és finançada gràcies a la beca de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) dins la convocatòria d’iniciatives innovadores d’emprenedoria social i/o tecnològica.
Dins d’aquest estudi, s’està treballant de manera conjunta la creació i desenvolupament d’espais propers i familiars, i entorns virtuals recreant llocs emblemàtics de la ciutat de Badalona, ja que aquests continguts són la millor opció per oferir una mirada immersiva en la qual es transporta a la persona i s’aconsegueix reforçar els conceptes a transmetre d’una forma que no és possible amb altres formats de vídeo. Aquest és el potencial del projecte, ja que entrenar-se en entorns familiars permet fer tasques d’atenció, planificació, raonament o càlcul i poder generalitzar o aplicar els resultats a la seva vida quotidiana assolint un benefici directe pel pacient.
Els objectius més específics que persegueix el projecte giren entorn a investigar com perceben els pacients aquests estímuls. També se centra en mesurar els canvis en el rendiment cognitiu dels pacients (particularment en l’atenció i la memòria) abans i després de la intervenció amb realitat virtual per a avaluar l’efectivitat del programa d’estimulació cognitiva. Un altre objectiu consisteix en identificar, per part dels professionals sanitaris, possibles millores en la implementació del programa i finalment en recopilar dades que podrien ser útils per a desenvolupar futures experiències immersives destinades a pacients amb deterioració cognitiva.