Campanya a favor de l’escolarització a la zona sud de Badalona

0
2259

Els diferents agents socioeducatius que intervenen al territori de Badalona Sud afronten dia a dia el repte d’incrementar l’èxit escolar. Acompanyen infants i joves dins i fora de l’escola. Per primera vegada, i amb la complicitat de la comunitat, es proposa un missatge conjunt per reforçar bones pràctiques i afavorir l’escolarització.

Amb el lema ‘Que l’escola t’acompanyi’, el Centre Sant Jaume de la Fundació Carles Blanch fa una crida a difondre els beneficis de l’escolarització durant el curs 2018-2019. L’Escola Baldomer Solà, el Col·legi Lestonnac de Badalona i l’Escola Josep Boada són les tres escoles que s’han sumat a l’equip promotor de la campanya. La iniciativa compta també amb el suport del Consorci Badalona Sud, de l’Ajuntament de Badalona i de la Generalitat de Catalunya.

Més enllà de l’absentisme

Segons el ‘Pla integral de transformació 2017-2022′, publicat pel Consorci Badalona Sud, l’absentisme escolar és un dels reptes principals en aquest territori. Es tracta de l’àrea d’influència 2 del mapa escolar de Badalona Sud, que inclou sis centres educatius: l’Escola Baldomer Solà, el Col·legi Lestonnac de Badalona i l’Institut Eugeni d’Ors, al barri de Sant Roc; l’Escola Josep Boada i l’Escola Mare de Déu de l’Assumpció, al Congrés; i Col·legi Santíssima Trinitat, a Artigues.

L’equip promotor de la campanya està convençut que l’escolarització s’ha de promoure més enllà dels centres educatius i de les famílies que presenten situacions d’absentisme escolar. Per aconseguir una escolarització plena cal implicar tota la ciutadania. El lema ‘Que l’escola t’acompanyi’ sintetitza aquest desig i reforça el sentit comunitari de l’educació.

Què hi guanya, l’infant?

Des del mes de juliol del 2017, més d’un centenar de persones entre alumnes, famílies, equips directius d’escoles i agents socials amb gran recorregut al territori, han intervingut en una fase prospectiva i d’escolta per definir el contingut de la campanya. Com a resultat d’aquest procés participatiu, el missatge s’estructura en tres eixos, que corresponen als principals beneficis de l’escolarització: l’obertura al coneixement, la socialització i el creixement personal.

Durant el curs escolar 2018-2019 s’han previst una quinzena d’accions dins i fora de l’aula. La campanya començarà amb l’inici de l’escola, el dimecres 12 de setembre, amb el repartiment dels avions de campanya als alumnes i professors dels centres educatius.

En paral·lel, el web de la campanya compta amb un espai d’adhesions col·lectives i personals. També s’ha creat un segell de compromís amb l’escolarització que el Centre Sant Jaume atorgarà a entitats, empreses o serveis amb presència a peu de carrer que difonguin els beneficis d’anar a l’escola. I es posarà a disposició d’escoles i centres socioeducatius un dossier d’activitats pedagògiques per a treballar els beneficis de l’escolarització amb infants, joves i famílies.

Al segon trimestre s’ha previst una acció comunitària al carrer i al tercer trimestre de curs, una exposició itinerant i un acte de cloenda per premiar els millors expositors.

L’avió, símbol de projecte vital

L’Andreu, un nen de 12 anys, és el protagonista del vídeo de la campanya. Ha rebut un missatge en un avió de paper: “Diu que sóc un heroi i que l’escola fa créixer la meva força”, explica. L’avió simbolitza el projecte vital de cada infant i és un element valorat per la resta d’agents del territori.

En concret, al vídeo hi han participat representants d’entitats com la Fundació Ateneu Sant Roc, l’Esplai Lluís Maria Chanut o l’Associació de Veïns Joaquim Ruyra; treballadors vinculats al Mercat de Sant Roc; serveis com el Centre d’Atenció Primària de Sant Roc o la Biblioteca de Sant Roc, i centres educatius, com el Col·legi Lestonnac de Badalona.

Més de 20 anys de trajectòria

El Centre Sant Jaume compta amb més de 20 anys de trajectòria de compromís a favor dels infants, joves i adolescents en situació de vulnerabilitat o risc d’exclusió social a Badalona Sud. Un equip multidisciplinar d’educadors i treballadors socials, psicòlegs i psicopedagogs, acompanya les famílies perquè assoleixin dinàmiques favorables pel creixement dels seus fills.

Actualment, l’entitat intervé des de l’àmbit de l’educació no formal, a través del projecte del Centre Obert. Però també des de l’àmbit de l’educació formal: el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya els reconeix com a Unitat d’Escolarització Compartida.

Consorci Badalona Sud

El Consorci Badalona Sud està participat per l’Ajuntament de Badalona i la Generalitat de Catalunya, el qual davant la realitat social complexa i singular dels barris de Badalona Sud, desenvolupa actuacions integrals amb l’objectiu de transformar la realitat social del territori i les vides de la seva gent. Reforçant els serveis existents, articulant la xarxa d’atenció i d’intervenció social i comunitària i coordinant les actuacions de les diverses administracions al territori amb corresponsabilitat. Els eixos d’actuació del Consorci Badalona Sud són: ocupació, dones, salut, promoció socioeducativa, comunitat i convivència.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom