El Servei de Salut de l’Ajuntament de Badalona posa en marxa una campanya informativa i de prevenció de la proliferació del mosquit tigre basada a evitar la posta d’ous eliminant els punts d’acumulació d’aigua. Originari del sud-est asiàtic, el mosquit tigre té una mida entre dos i deu mil·límetres i pot ser reconegut per les ratlles blanques al cap, el cos i les potes. Aquest insecte, que provoca picades més nombroses i doloroses que les del mosquit comú, pon ous a qualsevol lloc que contingui aigua estancada durant més de deu dies. Quan comença la calor les primeres larves surten de l’ou i comencen a viure a la superfície de l’aigua. Per fer arribar aquest missatge a tota la ciutadania s’han repartit pòsters i díptics informatius a tots els equipaments municipals, centres d’atenció primària i espais exteriors com marquesines. La campanya també es difon digitalment mitjançant web i xarxes socials. Els principals problemes de salut pública que es pretenen prevenir amb la campanya són les molèsties ocasionades per les picades que fan les femelles del mosquit i la transmissió d’algunes malalties, com les produïdes pel virus del dengue, del chikungunya i del zika, on el mosquit tigre actua com a vector. Per aconseguir evitar la proliferació del mosquit tigre es recomana:
– Buidar dos cops per setmana o posar cap per avall els recipients de l’exterior puguin acumular aigua: joguines, cendrers, gerros, galledes, plats sota els testos, plats d’animals domèstics, piscines de plàstic, entre d’altres.
– Buidar dos cops per setmana o tapar amb tela mosquitera espessa els safareigs, les basses i els dipòsits d’aigua.
– Evitar acumulacions d’aigua en zones de drenatge o canals de desguassos.
– Evitar els forats i les depressions del terra on es pugui acumular aigua i tapar els forats dels troncs d’arbres omplint-los de sorra.
D’altra banda, es recorda a la ciutadania que per ajudar en el control del mosquit tothom que ho desitgi es pot descarregar l’aplicació mòbil “Mosquito Alert” i enviar alertes sobre punts on es detecti l’existència del mosquit o de llocs de cria.